Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Új év, új nyugdíjaztatási szabályok Szerbiában

2017.12.19
14:29
2017.12.19
17:49
Forrás
Pannon RTV
A nők 62 évesen és 15 munkaévvel mehetnek majd nyugdíjba, ami hat hónappal több mint eddig. A férfiak esetében a feltételek változatlanok maradnak – 65 életév és 15 év munkaviszony.

A szabadkai Juhász Katica szerencsésnek tartja magát, mert még 57 évesen nyugdíjba vonult 35 ledolgozott évvel a háta mögött: „Szerintem nem kellene növelni, mert a fiataloknak nincs munkahelyük, inkább azokat hagyni dolgozni, ne az öregeket.”

A nyugdíjba vonulás a társadalmi helyzet megváltozását eredményezheti. Sokan szembesülnek azzal, hogy lényegesen kevesebb havi jövedelemből kell megélniük hónapról-hónapra. A fiatalabbak még nem gondolkodnak ezen. Csikós Dorottya: „Én még nem vagyok abban a korban, hogy ezen gondolkozzak, de szerintem jó, én örülni fogok annak, ha még akkor is tudok dolgozni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az időskori nyugdíjaztatás feltétele az elkövetkező időszakban is marad a 15 munkaév, a nők esetében azonban a megszabott életkor minden évben hat hónappal gyarapszik, így 2032-ben ők is a 65. életévük betöltése után mehetnek majd nyugdíjba. Azok a nők viszont, akik még az idén elmennek nyugdíjba, megtehetik ezt 61,5 fél évesen is, ha van legalább 15 év munkaviszonyuk. Branislav Pekez, osztályvezető, Nyugdíjbiztosítási Alap szabadkai fiókintézete: „Szükséges, hogy benyújtsák a kérvényt még ebben az évben, ha el szeretnének menni nyugdíjba a most érvényben lévő szabályok szerint. Az érvényben lévő alapelv az, hogy a kérvényt át kell adni december 30-ig.”

Jó hír azok számára, akik a 2017-es törvények szerint szeretnének nyugdíjba vonulni, hogy az összegyűjtött dokumentációt még az utolsó pillanatban, december 30-án, szombaton is átadhatják délután fél négyig. Nem csak Szabadkán, hanem a Nyugdíjbiztosítási Alap összes szerbiai fiókintézetében.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Fontos információ, hogy a korai nyugdíjazás feltétele is változik a jövő évtől. A nők számára nyolc hónappal növekszik, vagyis 2018-ban 56,4 életév és 38 munkaév lesz, míg a férfiaknak 57 életévre és 40 munkaévre lesz szükségük. Az illetékesek azonban figyelmeztetnek, hogy azok, akik a korhatárként megállapított életkor előtt mennek nyugdíjba, büntetőpontokra számíthatnak, ami azt jelenti, hogy minden hónapra, amivel korábban elmegy valaki nyugdíjba, 0,34 százalékos levonást számítanak.

Szerbia
nyugdíj
korhatár

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.