Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Új határidőket és tanulmányi szabályokat kapnak az örökös egyetemisták

2019-09-17
16:15
2019-09-18
01:06
Forrás
Pannon RTV
Két napirendi pont szerepel a szerb parlament ma kezdődött ülésén, amit sürgősségi eljárással hívtak össze. Napirenden szerepelt a felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó javaslat is.

Fotó: Szerbiai RTV

Mladen Šarčević oktatási miniszter indoklásában kiemelte: a szerb kormány magyarázata szerint a 2017. évi felsőoktatási törvényt az előírt átmeneti határidőkkel kapcsolatos részben módosítani kell azon hallgatók esetében, akik legkésőbb 2005. szeptember 10-ig iratkoztak be a felsőoktatási intézményekbe.

A javaslat szerint az úgynevezett öreg diákoknak, akik még nem fejezték be tanulmányaikat, új határidőket és tanulmányi szabályokat írnak elő, és lehetőséget kapnak arra, hogy két iskolai év folyamán fejezzék be tanulmányaikat, a régi tanterv szerint. Új határidőket állapítanak meg ezeknek a tanulmányoknak a 2020/2021-es tanév végére történő befejezésére, míg az orvostudomány területén integrált tanulmányokba beiratkozott hallgatók számára 2021/2022 végéig.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter: „Az önálló felsőoktatási intézményeknek össze kell hangolniuk az általános szabályokat a törvény hatályba lépését követő három hónapos határidőben. És ami nagyon fontos, mivel van az a másik kategóriánk is, akik a bolognai-rendszer alapján kezdték meg tanulmányaikat, akiket zsargonban öreg bolognaiaknak nevezünk, ők az oktatási minisztérium javaslata értelmében ugyancsak lehetőséget kapnak, hogy befejezzék egyetemi tanulmányaikat, amit eddig elmulasztottak.”

Fotó: Szerbiai RTV

Az Egységes Szerbia parlamenti képviselője, Đorđe Kosanić már az ülés elején bejelentette, hogy képviselőcsoportjuk igennel szavaz a javaslatra, amely a 1998 és 2005 között beiratkozott egyetemistákra vonatkozik. Hozzátette: egyáltalán nem kell elmarasztalni ezeket az úgynevezett öreg diákokat, és kifejtette: „Azt tudni kell, hogy köztük már vannak családos emberek, akik gyerekeket nevelnek, de ugyanúgy fontos, hogy olyanok is vannak, akik már sikeres vállalkozók, jól menő cégeik vannak, amelyek sok embert foglalkoztatnak, és mégsem álltak el attól, hogy egyszer befejezzék tanulmányaikat és egyetemi oklevelet szerezzenek. De vannak köztük fogyatékkal élők is, akik betegségükből adódóan nem tudták az előírt határidőn belül befejezni a tanulmányukat, akik szintén nem adták fel, és szeretnék befejezni az egyetemet, hogy diplomát szerezzenek.”

Fotó: Szerbiai RTV

Vjerica Radeta, az ellenzéki Szerb Radikális Párt parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdőre vonta az oktatási minisztert. Radeta szerint Šarčević alig egy hónappal ezelőtt még azt mondta, nem kapnak több esélyt az örökös egyetemisták: „Ön azt mondta, le kell ezt egyszer már állítani, mert már kétszer esélyt adtam nekik. Ön adott nekik személyesen esélyt, és indítványozta a határidő meghosszabbítását. Esély nincs arra, hogy ezt most is megtegyem. Nem azért, mert szerencsétlen ember vagyok, hanem mert egyszerűen nincs már lehetőség a régi egyetemi program szerint folytatni a tanulmányokat, mert nincsenek már olyan egyetemi tanárok sem, akik előadnák a tantárgyakat és vizsgáztatnák őket.” 

Fotó: Szerbiai RTV

Ezzel szemben a radikálisok mégis támogatják a javaslatot, mert meglátásuk szerint senkit sem szabad a tanulás jogától megfosztani, de ehhez átfogó reform kellene - emelte ki Vjerica Radeta.

parlament
felsőoktatási törvény
Mladen Šarčević

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.