Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Új könyvekkel bővült a Zentai Gimnázium könyvtára

2019.05.23
18:14
2019.05.24
10:07
Forrás
Pannon RTV
200 ezer dinár értékű könyvcsomagot ajándékoztak ma a Zentai Gimnázium könyvtárának a Magyar Nemzeti Tanács képviselői. Céljuk, hogy a magyar nyelvű oktatás fejlődjön a térségben.

Nem mindegy, hogy irodalom, vagy iroda-lom – mesélte az olvasással kapcsolatos tapasztalatait az átadón Verebes Krnács Erika.

Verebes Krnács Erika, tag, Kulturális Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Én most így utólag jöttem rá, hogy mennyi mindent kaptam a könyvektől, tehát ezek észrevétlenül épülnek be, ezek az olvasott történetek, anyagok. Az ember azonosul a hőssel, olyanná szeretne válni, ha negatív hős, olyanná nem szeretne válni, tehát példát adnak a könyvek. Olyan egy-egy könyv, mint egy szellemi manna.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az iskola minden évben igyekszik könyveket vásárolni a könyvtár számára, úgy magyar mint szerb nyelvűeket. Ilyen nagy könyvadományban még nem részesültek.

Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „A tanári kar házi olvasmányokat válogatott ki, illetve olyan szakkönyveket, amelyekből a gyerekek tudnak majd készülni, nemcsak itt az iskolában, hanem egyetemi felkészítőre is, illetve az érettségi házi dolgozatra, így kaptunk például 3D-s anatómiai atlaszt, magyarság történelmét, pszichológiakönyveket, fejlődéslélektan könyveket, filozófia könyveket, tehát olyanokat, amire nincs pénzügyi keretünk, hogy ezt meg tudjuk oldani.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar identitás megőrzése szempontjából fontos, hogy anyanyelven olvassanak a diákok, legyen szó szépirodalomról vagy szakszövegről - hangzott el az eseményen.

Perpauer Attila, tag, Oktatási Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Pár hónappal ezelőtt Vajdaság területén a gimnáziumokat a Magyar Nemzeti Tanács megszólította, hogy milyen könyveket szeretnének. Gondolunk itt a szakmai könyvekre, a szórakoztató könyvekre, és természetesen a szépirodalomra is, és az iskolák, tehát a gimnáziumok maguk állították össze a könyvtárosok segítségével az igényeiket, és a Nemzeti Tanács pedig teljesítette ezeket.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az intézmény a Magyar Kormány támogatásával a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül kapta a könyveket.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes
Zentai Gimnázium
Magyar Nemzeti Tanács
könyvadomány

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.