Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Új magyar nyelvű szak a szabadkai gimnáziumban

2023.05.31
20:32
2023.05.31
21:00
Forrás
Pannon RTV
Informatikai szak nyílik szeptembertől a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban.

Azok a magyar ajkú nyolcadikosok, akik érdeklődnek az IT világa iránt már az informatikai szakra is iratkozhatnak a nagy múltú és széles körben elismert szabadkai oktatási intézményben.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium igen hosszú múltra tekint vissza, a 18. század második felétől folyik oktatás az épületben. Jelenleg évfolyamonként 10 osztályban mintegy 860 diák tanul szerb, horvát és magyar nyelven.

A tanórák mellett különböző szakkörökön is részt vehetnek a diákok - zenekarban, kórusban és drámacsoportban is fejleszthetik tehetségüket, emellett pedig nyelvi és újságírói szakkörök is várják őket. Emelt szintű órákon pedig különböző tantárgyakból versenyekre is felkészítik őket a tanárok.

Dudás Árpád az első osztályt fejezi idén, ugyan természettudományi szakon tanul, több történelem versenyre is jelentkezett, ahol szép eredményeket ért el.

Idén a gimnáziumban három szak nyílik magyar nyelven: természettudományi, társadalmi-nyelvi és informatikai szakra is iratkozhatnak a jelenlegi nyolcadikosok. A hagyományos gimnáziumi osztályokban 30-30, míg az új informatikai osztályban 20 diák kezdheti meg tanulmányait ősszel.

Az informatika szak már 5 éve működik szerb nyelven, idén szeptemberben először magyar nyelvű osztály is indul. A többi szakkal ellentétben, egy külön felvételi vizsgát is tenniük kell azoknak, akik ide szeretnénk jelentkezni.

Az iskola folyamatosan fejleszti tantermeit, nemrégiben a padlástéren alakítottak ki egy új informatikatermet, ahol minőségi oktatásban lehet részük az új generációknak.

A gimnázium közel 130 éves épülete több helyen is felújításra szorul. A tetőszerkezet és a falak javítása is esedékes a következő időszakban, amelyre az intézmény vezetősége pályázati lehetőségek útján keresi a forrásokat.

Szabadka
gimnázium
Svetozar Marković Gimnázium
Molnár Szilvia
Godányi Szilvia

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.