Ugrás a tartalomra

Új magyar óvoda lesz Szabadkán – Miért döntenek a szülők a magyar intézmény mellett?

2020-06-16
21:19
2020-06-16
21:53
Forrás
Pannon RTV
Új magyar nyelvű óvoda alapkövét helyezték el ma Szabadkán. A tervek szerint ebbe az oviba járnak majd jövő őszre a magyar ajkú kisgyermekek Szabadkán.

A korszerű intézményben bölcsőde és óvoda is lesz, illetve a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar gyakorlóóvodájaként is működik majd az intézmény.

A legtöbb magyar ajkú családban a szülők számára fontos, hogy a lurkók magyar bölcsődébe, óvodába és iskolába menjenek. A következő bejátszásban édesanyák mondják el, hogy miért döntöttek amellett, hogy magyar intézménybe íratják gyermekeiket.

Az alapkőletételen alkalmi beszédet Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Pásztor István mondott.

A VMSZ elnöke kiemelte, a vajdasági magyar közösség egymásba kapaszkodva, erőteljes kísérletet tesz annak érdekében, hogy megváltoztassa a saját sorsát. Pásztor István szerint, ennek a meggyőződésnek a megerősítése érdekében szebb, gyönyörűbb és szimbolikusabb tartalmat, mint az óvoda alapkövének letétele, nem választhattak volna.

Szabadka
óvoda
alapkőletétel
Hajnal Jenő
Pásztor István
VMSZ
Fejsztámer Róbert

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.