Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Új szállítmány influenza elleni védőoltásból

2020.10.26
11:46
2020.10.26
15:32
Forrás
Blic.rs
A vakcinára idén óriási az érdeklődés, a korábbi készletek gyorsan elfogytak. Most Hollandiából és Franciaországból érkezik az újabb szállítmány.

Újabb adag influenza elleni védőoltás érkezik ma Szerbiába. A vakcinára idén óriási az érdeklődés, a korábbi készletek gyorsan elfogytak. Most Hollandiából és Franciaországból érkezik az újabb szállítmány.

Az influenza elleni védőoltás felvétele idén fontosabb mint a korábbi években volt. A szakorvosok ugyanis hangsúlyozzák: ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát, annak súlyos következményei lehetnek. Egymás után is veszélyes a két betegség, ugyanis legyengítik az immunrendszert.

Az orvosok tanácsát sokan megfogadták, idén Szerbiában már 400 ezren beoltatták magukat a szezonális influenza ellen. Mivel a kereslet 30 százalékkal nagyobb, mint a korábbi években volt, az első készletek gyorsan kifogytak. A vajdasági egészségházak esetében is tapasztalhattuk, hogy csak korlátozott mennyiség érkezett, és azt is néhány nap alatt kiosztották a leginkább rászorulók, vagyis az idősek és krónikus betegek között.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A Batut Közegészségügyi Intézet illetékesei most bejelentették, újabb szállítmány védőoltás érkezik, ezúttal holland és francia cégektől. Franciaországból 30 ezer adag várható, ezt követően pedig Hollandiából érkezik egy nagyobb, 200 ezres csomag.

Október közepén egyébként a szerbiai Torlak Intézet is bejelentette, hogy megkezdte az influenza elleni oltás gyártását. Ezzel kapcsolatban a Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselője azt mondta, megfigyelés alatt van a szer, hogy kizárják az esetleges negatív mellékhatásokat. Ilyenek egyébként eddig nem jelentkeztek - tette hozzá.

Pavle Zelić egyébként azt is elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség a jövő év elején jóváhagyhatja az első koronavírus elleni vakcinát. Ezt követően néhány hónapon belül az Szerbiában is elérhető lesz.

influenza
védőoltás
vakcina

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

A szerb olimpikonok 13. napja

A tokiói olimpia tizenharmadik napján a szerb olimpikonok közül a napot Strahinja Stefanović kajakozó indította, aki egyes 200 méteren nem jutott fináléba, összesítésben pedig a 11. helyen zárt.
19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.