Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Új szállítmány influenza elleni védőoltásból

2020-10-26
11:46
2020-10-26
15:32
Forrás
Blic.rs
A vakcinára idén óriási az érdeklődés, a korábbi készletek gyorsan elfogytak. Most Hollandiából és Franciaországból érkezik az újabb szállítmány.

Újabb adag influenza elleni védőoltás érkezik ma Szerbiába. A vakcinára idén óriási az érdeklődés, a korábbi készletek gyorsan elfogytak. Most Hollandiából és Franciaországból érkezik az újabb szállítmány.

Az influenza elleni védőoltás felvétele idén fontosabb mint a korábbi években volt. A szakorvosok ugyanis hangsúlyozzák: ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát, annak súlyos következményei lehetnek. Egymás után is veszélyes a két betegség, ugyanis legyengítik az immunrendszert.

Az orvosok tanácsát sokan megfogadták, idén Szerbiában már 400 ezren beoltatták magukat a szezonális influenza ellen. Mivel a kereslet 30 százalékkal nagyobb, mint a korábbi években volt, az első készletek gyorsan kifogytak. A vajdasági egészségházak esetében is tapasztalhattuk, hogy csak korlátozott mennyiség érkezett, és azt is néhány nap alatt kiosztották a leginkább rászorulók, vagyis az idősek és krónikus betegek között.

A Batut Közegészségügyi Intézet illetékesei most bejelentették, újabb szállítmány védőoltás érkezik, ezúttal holland és francia cégektől. Franciaországból 30 ezer adag várható, ezt követően pedig Hollandiából érkezik egy nagyobb, 200 ezres csomag.

Október közepén egyébként a szerbiai Torlak Intézet is bejelentette, hogy megkezdte az influenza elleni oltás gyártását. Ezzel kapcsolatban a Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselője azt mondta, megfigyelés alatt van a szer, hogy kizárják az esetleges negatív mellékhatásokat. Ilyenek egyébként eddig nem jelentkeztek - tette hozzá.

Pavle Zelić egyébként azt is elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség a jövő év elején jóváhagyhatja az első koronavírus elleni vakcinát. Ezt követően néhány hónapon belül az Szerbiában is elérhető lesz.

influenza
védőoltás
vakcina

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.