Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

2020-12-01
13:15
2020-12-01
17:49
Forrás
Szerbiai RTV
Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.

A szerbiai hírportálok szerint a szerbiai válságstáb mai ülésén több javaslatot is megfogalmazott, ezeket a szerb kormány várhatóan csütörtökön vitatja meg, és amennyiben elfogadják, péntektől már érvénybe is léphetnek. Továbbá az élelmiszerboltok nyitvatartási idejéről is döntenek. Ennek értelmében a boltok 21 óráig nyitva maradhatnának, a hétvégéket is beleértve. A gyógyszertárak és a benzinkutak üzemanyagtöltő részlegei folyamatosan üzemelhetnek, valamint az ételek házhoz szállítása időkorlát nélkül lesz végezhető minden nap. A színházak és a mozik csak hétköznap dolgozhatnak, 17 óráig. A piacok pedig hétvégén 6 és 15 óra között üzemelhetnek, hétköznaponként nincs korlátozva a munkájuk.

Tanjug/Jaroslav Pap

Járványügyi szempontból nehéz hetet jósolnak a szakértők Szerbiában

Újabb községekben és városokban hirdetnek rendkívüli helyzetet a napi új fertőzöttek száma és az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt. Hétfőn több önkormányzat csatlakozott azokhoz a szerbiai községek és városok listájához, amelyekben rendkívüli helyzet van érvényben a napi esetszám növekedése miatt. Fokozatosan súlyosbodik a járványügyi helyzet Szerbiában - figyelmeztetnek az egészségügyi szakértők. Országos szinten előnytelenként jellemezte a helyzetet dr. Branislav Tiodorović. A szerbiai válságtörzs tagja szerint a fővárosban katasztrofális viszonyok uralkodnak, a kórházi kapacitások megteltek, és Nišbe szállítják a koronavírusos betegeket kezelésre.

Nehéz december elé néz az ország egészségügyi rendszere az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője szerint

Marijan Ivanuša úgy véli közeledünk a hullám csúcspontjához. Hozzátette azonban, hogy az orvosokra és ápolókra nehezedő nyomás ezt követően még megközelítőleg két hétig hatalmas lesz. Ivanuša szerint a jelenlegi járványügyi korlátozásokon szigorítani kellene Szerbiában, és ezzel időt nyerni a betegek gyógyítására.

„Nehéz most bölcsnek lenni. Ha összehasonlítjuk az intézkedéseket egyes európai országokéval, amelyekben a napi esetszámok ilyen nagyok voltak, ezekben az országokban bezárták teljesen az éttermeket, a kávézók és bárokat, kijárási tilalmat vezettek be. Nehéz megmondani, hogy mi hoz eredményeket Szerbiában. Támogatom a szigorúbb közegészségügyi intézkedéseket, mert ezzel védjük a gazdaság más részeit, hogy dolgozni tudjunk, de főként az emberek egészségét védjük.”

Ivanuša felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírust hordozók az első tünetek megjelenése előtt már két nappal képesek átadni a fertőzést, és a tünetek megjelenése után még legkevesebb öt napig veszélyt jelentenek a környezetükre nézve. Hozzátette, sokan tünetmentesen vészelik át a koronavírus-fertőzést, de ezek a személyek is továbbadhatják a betegséget. Ezért kiemelten fontos a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés.

Tanjug/Dragan Kujundžić/2020.01.04.

Kép: Tanjug/Dragan Kujundžić/2020.01.04.

13:15 - Ana Brnabić szerb miniszterelnök közölte, a szerbiai válságstáb a koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó újabb intézkedések bevezetéséről tárgyalt. A részleteket hamarosan közölhetik.

Tanjug/Sava Radovanović

13:00 - 1763 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Vajdaságban. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint leginkább Újvidék terültén terjed a kór. A várost Pancsova, Nagybecskerek, Nagykikinda, Zombor, Szabadka és Mitrovica követik a sorban. A tartomány területén jelenleg 27 123 aktív esetet tartanak számon. 

Tanjug/Sava Radovanovic

Kép: Tanjug/Sava Radovanović

12:50 - Kitüntetéseket adott át ma Aleksandar Vučić a Védelmi Minisztérium és a Szerb Katonaság tagjainak. A szerb államfő a koronavírus terjedésnek megfékezéséhez szükséges intézkedések végrehajtása, és a lakosok segítése okán osztotta az elismeréseket. A kitüntetéseket november 11-e, az első világháború végi fegyverszünet napja alkalmából adta át a díjazottaknak Aleksandar Vučić. 

Szerbia
koronavírus
koronavírus-járvány
Ana Brnabić

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.