Ugrás a tartalomra
Pixabay/mohamed_hassan

Új típusú hepatitisz gyanúja áll fenn egy belgrádi gyermeknél

2022.05.05
12:57
Forrás
021.rs
A kilencéves gyermek anyjával a fővárosi Dr. Vukan Čupić intézetben fekszik, jól érzi magát, de súlyos májrendellenességgel kezelik.

Mindaddig, amíg ki nem derül, hogy az új fajta hepatitisz vírussal fertőződött-e meg, az orvosok megfigyelés alatt tartják. Kezelési protokoll még nem létezik erre a betegségre.

Dr. Dragan Prokić, az intézet osztályvezető gyermekorvosa kiemelte, hogy egyelőre csak a betegség gyanúja áll fenn, mivel több vizsgálat is hiányzik ahhoz, hogy felállítsák a pontos diagnózist. Gyanúra ad okot, hogy ugyan a gyermek jól érzi magát, mégis sárgaságba került, a mája pedig rossz állapotban van. A doktor hozzátette, amennyiben kiderül, hogy az új fajta májbetegségről van szó, úgy csak a tüneteket tudják majd kezelni, mivel arra nincs gyógymód.

Május elejéig 200 ilyen esetet regisztráltak világszerte. A betegség főleg Európában terjed a gyermekek körében. A megfigyelt májkárosodás gyakorisága ennél a betegségnél 10-20-szor magasabb a normálisnál. A tünetek között láz, hasmenés, hányás szerepel, de tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást is okozhat. A vírus cseppfertőzés útján terjed.

hepatitsz
gyermek

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:36, Frissítve: 16:41

High-Tech Suli Óbecsén

Korszerű digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az intézmény a magyarországi Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program pályázatán 30 millió forintos támogatást nyert.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.