Ugrás a tartalomra

Újabb intézkedéseket csak gócpontokra vezetnek be

2020.06.29
14:56
2020.06.30
10:56
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az elkövetkező két napban figyelemmel kíséri a szerbiai válságstáb a koronavírus-járvány alakulását az országban. Ennek fényében döntik az intézkedésekről.

Az egyik ilyen szigorítás az lenne, hogy 500 fő alá csökkentik-e a zárt térben engedélyezetten tartózkodó személyek számát. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központ újra Covid-kórházként fog működni. Ez az intézmény rendelkezik a legtöbb tapasztalattal a vírus elleni harcban és ezentúl a gyermekek és a dialízises fertőzöttek ellátásáért felel. Ezen kívül a Pancsovai Közkórházat is felkészítik a koronavírusos betegek fogadására. Itt 150 betegágyat helyeznek készenlétbe. A válságtörzs folyamatosan követi a helyzetet, további fekvőhelyeket biztosítottak Belgrádban, Nišben, Kragujevacon, Surdulicán és Novi Pazarban.

Belgrádban ezentúl kötelező a maszkok viselése a zárt terekben - erről döntött a szerbiai válságstáb ma délelőtti ülésén. 

A korlátozó intézkedést az egészségügyi szakemberek indoklása szerint azért hozták meg, mert az elmúlt napokban sok személy fertőződött meg a fővárosban, olyan helyeken, ahol sok ember kis helyen gyűlik össze. A mostani döntést még el kell fogadnia a szerb kormánynak. 

A szerbiai válságtörzs döntése szerint Belgrádban kötelező a maszk viselése zárt helyeken kedd reggel 6 órától. Eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező a védőmaszk használata. Ezek lehetnek bármilyen anyagból, nem feltétlenül szükséges orvosi maszkot viselni - nyilatkozta Darija Kisić Tepavčević. A járványügyi szakember hozzátette, továbbra is fontos a legalább egy méteres távolságtartás és a rendszeres kézmosás: „Amennyiben van két személy, egyikük pedig a fertőzés hordozója és semelyikük sem visel maszkot, a további fertőzés esélye 70 százalék. Amennyiben egyikük maszkot visel, a másik nem, a fertőzés veszélye 5 százalék. Amennyiben mindketten, a fertőzés hordozója és a nem fertőzött személy is maszkot viselnek, a valószínűség egy százalék alatti.”

A válságstáb ülésén nem korlátozták a nyílt és zárt térben tartózkodó személyek számát, de a kilátásba helyezték ennek felülvizsgálatát a járványügyi helyzet alakulásának tükrében. A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese hozzátette, az éttermek munkáját nem kötötték újabb szigorításokhoz, de a maszkok használata ott is kötelező.

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter szerint egyetlen ország egészségügyi rendszere sem tudna megbirkózni a helyzettel, ha a polgárai úgy viselkednek, mintha a koronavírus nem is létezne. A belgrádi új szabályozás kapcsán a következőket mondta: „A határozat érvényességét 7 napban határoztuk meg. Azért, mert az első 7 napban a polgárokat ellenőrizni fogjuk, de nem büntetjük. Mindent feljegyzünk, ki tartja be és ki nem tartja be az intézkedéseket. A miniszterelnök találkozik a bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek felelős személyeivel, akiknek át kell vállalniuk a felelősséget abban az esetben, ha nem tartják be az intézkedéseket.”

Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a meghozott intézkedések csak Belgrádra és azokra a területekre érvényesek, ahol nagy számú új fertőzöttet regisztráltak, például Novi Pazar vagy Vranje, de nem terhelik azokat a településeket, ahol nincsenek fertőzöttek és a lakosok felelősségteljesen viselkednek.
 

járvány
koronavírus
Ana Brnabić

Most

18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.
16:14

Öten sérültek meg egy autóbalesetben

Öt személy sérült meg egy autóbalesetben Doljevac környékén ma délután. A Niš-Doljevac autópályán egy belgrádi rendszámtáblájú személygépkocsi ismeretlen okokból lerepült az útról és a védőkorlátba ütközött.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.