Ugrás a tartalomra
Pixabay/bboellinger

Újabb szigorítások lépnek életbe holnap Szerbiában

2020-12-03
16:18
2020-12-03
17:25
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések főként a vendéglátósokat és az ott dolgozókat sújtják, de a más ágazatokban tevékenykedőknek is módosulnak a mindennapjai.

Az illetékesek korábban arról beszéltek, hogy az új szabályok minimum 10 napig érvényben lesznek az országban, ha pedig nem javul a helyzet, szigorúbbakat vezetnek be.

Péntektől még rövidebb ideig, a jelenlegi 18 óra helyett csak 17 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóipari egységek Szerbiában. Az éttermek és a kávézók, klubok számára ez hatalmas kiesést jelent, a tapasztalatok szerint ugyanis a forgalmuk 70-80 százaléka az esti órákban valósul meg, így jelentős gazdasági visszaeséssel számolhatnak a vállalkozók. A válságstáb ajánlása szerint azonban erre a lépésre szükség van, hiszen ezeken a helyeken könnyebben terjedhet a kór. Néhány étterem azonban kivételt képez, a szállodákban található vendéglátóhelyek 21 óráig végezhetnek szolgáltatást, de csakis a hotelben regisztrált vendégek számára.

A vendéglátóipari egységek az új szabály szerint hétvégén ki sem nyithatnak. Péntek 17 óra és hétfő hajnali 5 között csak a házhoz szállítás lehetséges.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Nem csak a vendéglátóhelyekre, hanem a bevásárlóközpontokra, a játéktermekre, a fodrászszalonokra, az edzőtermekre és az uszodákra is vonatkozik az újabb szigorítás. Ezek a helyek sem dolgozhatnak hétvégén. A sportpályákat csak profi sportolók használhatják, akik versenyre készülnek, vagy mérkőzést játszanak. A hétvégi zárvatartás alól kivételt képeznek a színházak, amelyek a hét minden napján nyitva lehetnek, de 18 helyett csak 17 óráig.

Az élelmiszerüzletek, az üzemanyag-töltőállomások és a gyógyszertárak továbbra is dolgozhatnak hétvégén is. A boltok 21 óráig tarthatnak nyitva, a benzinkutakon pedig csak üzemanyagot lehet vásárolni. A szigorítás a piacokra sem vonatkozik, továbbra is mindennap nyitva lehetnek, annyi változással, hogy vasárnap időkorlát között, reggel 6 és délután 3 óra között működhetnek.

A rövidített munkaidő nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, ahol nincs szükség a személyes jelenlétre, vagy ha az csak rövid ideig tart. Ide sorolhatók a különböző szervizek, autószerelő műhelyek, cipészek vagy az üvegesek, amelyek 21 óráig tarthatnak nyitva.

szigorítás
korlátozás
koronavírus
járvány
Szerbia
nyitvatartás

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.