Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

2020-11-23
14:57
2020-11-23
16:38
Forrás
Pannon RTV
Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.

Egyéb korlátozások is vannak, de kijárási tilalom egyelőre nincs.

A kedd reggeltől érvényes szigorítások értelmében csak 18 óráig tarthatnak nyitva Szerbiában az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek, fogadóirodák és bevásárlóközpontok. Csak a gyógyszertárak, a benzinkutak és élelmiszerboltok dolgozhatnak a megszokott munkaidő szerint. Kötelező zárt helyen viselni a maszkot, valamint nyílt térben is, amennyiben elkerülhetetlen a személyes érintkezés, például sorban álláskor. Tilos a gyülekezés, legfeljebb öt személy lehet egyszerre egy helyen, zárt és nyitott területen is. Kivételt képeznek a munkahelyek, tanintézmények, bevásárlóközpontok, ahol egy személy számára négy négyzetméter területet kell biztosítani. A tömegközlekedési eszközökön csak a szállítási kapacitások felét szabad megtölteni. A szigorítások 10 napig lesznek érvényben, ezt követően felülvizsgálják a járványhelyzetet az országban.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Addig is a színházak, mozik és más kulturális intézmények sem tarthatnak előadásokat 18 óra után. A Szabadkai Népszínházban és a Gyermekszínházban például egyelőre minden előadás elmarad.

A benzinkutak esetében a korlátozás nélküli nyitvatartás csak a töltőállomás egységeire vonatkozik.

Bár a patikák munkaidejét sem korlátozták, ezek többsége 20 órakor bezár. Pletikoszity Benák Ibolya három gyógyszertárat üzemeltet Szabadkán. Azt mondja, nagy a forgalom, az emberek főleg az immunerősítő készítményeket vásárolják: „Kínálunk C-vitamint, nagy dózisban, legalább ezer milligrammot, cinket mindenképpen, legalább 15 milligrammos legyen a készítmény, D-vitamin szintén szükséges a szervezetnek, 1000-2000 milligrammos dózisban. A szokásos munkaidőben, este 8-ig, illetve fél 8-ig vagyunk nyitva.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az élelmiszerboltok továbbra is 21 óráig tarthatnak nyitva. Aladics Andrea ludasi üzlettulajdonos szerint az eladók és a vevők is minden szabályt betartanak: „Mi mint élelmiszerbolt, 21 óráig tudunk nyitva tartani, de egyébként 19 óráig, az a rendes munkaidőnk. Úgyhogy bennünket nem érint, betartunk minden kötelező előírást továbbra is, és ehhez tartjuk magunkat.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szabadkai Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat számára nem okoz gondot az új rendelet betartása, miszerint a járművek szállító kapacitásának csak a fele használható ki, mivel a járványhelyzet óta sokkal kevesebb az utas. Szükség esetén azonban csúcsidőben duplázhatják a járatokat.

Vladimir Jovanović, közlekedési részlegvezető, Subotica-trans Utasszállító Közvállalat, Szabadka: „Ami a csúcsidőben induló járatokat illeti, munkába menetkor és onnan visszatérőben, mi itt mindenképpen megerősítjük a járatok számát, dupla indulásokkal, ezzel eleget teszünk ennek az új rendeletnek is.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A legnehezebb helyzetben a vendéglátóipari egységek vannak. Az éttermek napközben üresek, este viszont nem dolgozhatnak. Ez ellentmondásos helyzetbe hozta az étteremmel is rendelkező szállodákat, hiszen a szállóvendégeknek nem tudnak vacsorát biztosítani, holott ez kötelességük lenne.

Fodor Erika, szálloda és étterem tulajdonos, Hajdújárás: „Egyedüli lehetősége van a vendégnek, hogy olyan helyről rendeljen, aki kiszállít. De ugyanakkor a szobáink nincsenek úgy megcsinálva, hogy mondjuk lenne egy étkeztető része is. Tehát ott egy kis asztal mellett maximum egy pizzát tud elfogyasztani.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Azok az éttermek, amelyek elviteles formát biztosítanak, korlátozások nélkül működhetnek a továbbiakban is.

Újabb intézkedéseket hozott a szabadkai válságkezelő városi törzskar is. A köztársasági szintű korlátozásokkal összhangban november 24-től december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, üzletközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek. Egyéb boltoknak, kiskereskedelmi egységeknek 21 órától 5 óráig kell zárva tartaniuk.

A gyógyszertárak, a benzinkutak töltőállomás részei, és azok az éttermek, amelyek elviteles formát biztosítanak, korlátozások nélkül működhetnek kedd után is. A nyilvános helyen történő gyülekezés zárt térben és szabadtéren is tilos – ha egyidejűleg több mint 5 személy csoportosul, azzal, hogy az egymás közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie. Zárt térben, illetve azokban a helyzetekben, amikor két személy között nem tartható be az előírt távolságtartás, szabadtéren is kötelező a védőmaszk viselése. Emellett ellenőrzik a védőmaszkok viselését a tömegközlekedési járműveken, és a járműben tartózkodó utasok maximális létszámát, ami a jármű meghatározott kapacitásának felére korlátozták. 
 

szigorítások
szigorítás
Szerbia
koronavírus
maszk
gyógyszertárak

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.