Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Žestić

Újabb támogatásokat jelentett be a szerb elnök - a turizmusban dolgozókat és a nyugdíjasokat érinti az intézkedés

2020-12-03
22:13
2020-12-04
16:15
Forrás
Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić hangsúlyozta: le fogjuk győzni a koronavírust a mögöttünk és a még előttünk álló szörnyű napok ellenére is. Új intézkedéseket is bejelentett. A védőoltás kapcsán pedig kiemelte, hogy mindenki számára ingyenes lesz.

Az államfő beszámolt arról, hogy új intézkedésekkel próbálnak segíteni a leginkább veszélyeztetett ágazatoknak. A turizmusban, illetve a vendéglátásban tevékenykedőket egy újabb minimálbérrel segítik ki. Összesen 72,5 ezer ember kapja majd meg a támogatást, amit 10 napon belül át is utal az állam.

Az országvezetés a nyugdíjasokat is segíti. December 17-én és 18-án egy 5 ezer dináros, egyszeri támogatást utalnak át nekik. Az elnök szerint ez hatalmas segítség azoknak, akik kis jövedelemből gazdálkodnak.

Tanjug/Nikola Anđić

A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbiában jelentősen alacsonyabb az elhalálozási arány, mint a környező államokban. Véleménye szerint ennek oka a remek munkát végző orvosokon és ápolókon túl az, hogy arányait tekintve jelentősen több személyt kezelnek itt kórházban, mint a régió más országaiban. Elmondta, a kórházi ellátás költséges dolog. Számokban is kifejezte a különbségeket. Az államfő szavai szerint Németországban a fertőzöttek 1-4, Horvátországban és Szlovéniában 5-10, Szerbiában 12,5-38 százalék között mozog a kórházban kezelt koronavírusosok aránya. Hozzátette, Európán belül csak Csehországban jobb az arány, mint Szerbiában.

Tanjug/Pfizer via AP

A védőoltás kapcsán emlékeztetett, hogy már megérkezett az orosz vakcina, amit a Torlak Intézetben kivizsgálnak a szakértők. Reményei szerint a Pfizer vakcina is megérkezik még az év vége előtt. Nagyobb mennyiségben januárban, vagy februárban lehet számítani rá. Vučić hangsúlyozta, a védőoltás mindenki számára ingyenes lesz.

A koronavírustesztekre napi 760 ezer eurót költ az állam, hogy mindenki számára minden ingyenes legyen - tette hozzá az elnök.

Tanjug

Büszkeséggel beszélt a batajnicai covid-kórházról, amelynek alapkövét augusztus elsején helyzeték le, december harmadikán pedig már üzembe is helyezték. Elmondta, ez lesz Szerbiában a legnagyobb covid-kórház. Az objektum költségeiről is beszélt Vučić. Kifejtette, hogy egyetlen négyzetmétere 1.171 euróba került, de mint mondta, mivel emberéleteket ment meg, ezért ezen nem lehetett spórolni.

Tanjug/Jaroslav Pap

Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV csütörtök esti műsorában kiemelte, teljesen meg van győződve arról, hogy sikerül leküzdeni a koronavírust, habár még több szörnyű nap, vagy akár hét is várhat ránk. 

Pixabay

Az elnök más aktuális témákra is kitért. Gazdasági szempontból Szerbia 9 százalék feletti deficittel számol, ami a fejlettebb országokhoz képest is nagyon jónak számít - magyarázta. Elmondása szerint az IMF az elmúlt években sorozatban harmadszor értékelte úgy, hogy hároméves szinten Szerbia gazdasági mutatói a legjobbak Európában. 

Hangsúlyozta, hogy megoldást keresnek arra is, hogy január folyamán támogassák a privát szektort, de az adók módosítását ellenzik.

TANJUG/ Andrija Vukelić

Szerbia montenegrói nagykövetének kiutasítása kapcsán elmondta, hogy nem volt baráti lépés Montenegró részéről, viszont Szerbia civilizáltan reagálta le a történteket, annak ellenére, megalapozatlannak tartották a szomszédos ország döntését.

Az új amerikai elnökkel fenntartott viszonyról is beszélt. Azt mondta, személy szerint neki kiváló a kapcsolata Joe Bidennel, de Szerbiára nézve mindenképpen kedvezőbb lett volna, ha Donald Trump maradt volna az Amerikai Egyesült Államok élén. 

Az elnök beszámolt arról is, hogy Szerbia 2013 és 2020 között átlagosan 423 gyermek külföldi orvosi kezelését támogatta. Telefonon beszélt Anika Manić családjával is. A spinális izomatrófiával küzdő kislánynak egy országos összefogással sikerült összegyűjteni a pénzt a budapesti kezelésre, szállítását állami repülőgéppel végzik majd - mondta Vučić. 

támogatás
koronavírus
Szerbia
intézkedés
Aleksandar Vučić

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:46, Frissítve: 20:57

Tömeges oltás Szerbiában

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.