Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

2021.09.22
16:19
2021.09.22
17:43
Forrás
Pannon RTV
Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Energiafűz és olasznád. Ezek növekednek a szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. tesztültetvényein. Ezek a biomassza-ültetvények. A technológia az, hogy a szabadkai szennyvíztisztítóból származó iszapot a regionális hulladéktároló területére szállítják, az ebbe ültetett növények későbbi felhasználásával pedig biomasszát állítanak elő, amellyel javítani tudják a talaj minőségét.

Gligor Gellért, a szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója: „Ez az energiafűz, illetve az olasz nád nagyon alkalmas a talaj struktúrájának a javítására, biomasszára, illetve a tápanyagok gyors felvételével a talaj egyensúlyát meg tudja tartani, tehát agroökológiai szempontból nagyon fontos momentumról beszélünk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ez egy innovatív kezdeményezés, ami a szennyvíziszap újrahasznosítását teszi lehetővé. A projektben partner az amerikai E3 International nemzetközi és környezetvédelmi ügynökség szerbiai székhellyel. A projekt a SLLES, vagyis a Föld- és energiahasználat fenntarthatóságáért indított kezdeményezés.

Góli Csilla, Szabadka kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tanácstagja: „Szabadkán az 1970-es évek óta működik a szennyvíztisztító, ahol napi szinten generálódik szennyvíziszap, ami nagyon sokáig a sándori szeméttelepen lett lerakva mindenféle kezelés nélkül. A Regionális Hulladéktároló ezt 2019, 2020 óta átveszi és ez egy alternatív módja itt a Regionális Hulladéktároló telepén annak, hogy hogyan lehet egy olyan anyagot, ami eddig ki lett dobva, újrahasznosítani és esetleg pozitív dolgokat is kinyerni belőle.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vajdaság Autonóm Tartomány már a kezdetekkor a projekt mellé állt.

Slavoljub Arsenijević, a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság altitkára: „Az, ami Vajdaságnak nincs, azok az erdők. Ilyen módon kapunk zöld területeket. Amit Vajdaság ad a biomasszához, az a mezőgazdasági hulladék, és az olyan években, mint amilyen az idei is, napos, mikor nincs elegendő biomassza a mezőgazdasági hulladékból, az ilyen ültetvények a megoldások.”

Ezek a növények egyébként több mindenre is felhasználhatók, például égethetőek, így fűtésnél is alkalmazhatóak.

biomassza
újrahasznosítás
szennyvíz
Szabadka
Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft.
Gligor Gellért
Góli Csilla

Most

14:52, Frissítve: 14:57

A fiatalok is szeretnek lovakkal foglalkozni

Fiákerek, fogathajtók és lovasok sokasága vette birtokba vasárnap a zentai Táltos Lovas és Fiákeres Klub tanyáját. 15. alkalommal szervezték meg itt a lovastalálkozót. Különféle ügyességi feladatokban is összemérték tudásukat a lovassportok kedvelői.
11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.

Népszerű