Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Bognár Róbert

Újvidék: Holttestet találtak a Dunában

2020-06-29
17:52
2020-06-29
20:46
Forrás
Pannon RTV
Vízből kellett embereket menteni Újvidéken tegnap és ma is. Az egyik eset tragikusan végződött, a másik esetben sikerült megmenteni a fuldoklót.

A mentősöket hétfőn valamivel hajnali 5 óra előtt riasztották a Dunához, ahol egy 33 éves férfi holttestére bukkantak. A férfi vélhetően öngyilkos lett.

Előző este fél 8 körül egy 22 éves podgoricai lányt kellett kimenteni a Dunából a Žeželj-híd közelében. A segélykiáltásokat egy helybéli hallotta meg, így sikerült időben kimenteni a fuldokló lányt. Az újvidékiek szerint a Dunán csak a fürdőzésre kijelölt helyeken ajánlott vízbe merészkedni.

Dušan Pećić, Újvidék: „Korábban olyan dolgok történtek itt a rakparton is, hogy fiatal férfiak részegen ugráltak be a vízbe, át szerettek volna úszni a túloldalra, de tragikusan végződött a történetük.”
 

A fulladást elsősorban fegyelmezett és észszerű viselkedéssel lehet elkerülni - mondja Jelena Milić, a Vajdasági Vöröskereszt vízimentőképző központjának koordinátora. A gyermekeket például egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni a vízben: „Leginkább kisebb sérülések történhetnek, de vannak olyan helyzetek is, amikor a szülők például felfújható matracra teszik az úszni nem tudó gyermekeket, és tavak közepére engedik őket. Lecsap egy vihar, és azonnal pánik tör ki, sikoltozás, ami teljesen normális reakció egy ilyen helyzetben. A szülők figyelmetlensége és fegyelmezetlensége veszélyeztetheti a gyermek-, valamint a vízimentő életét is, aki a segítségére siet.

A vízimentők elmondták: az is veszélybe sodorhatja magát, aki nem szakszerűen próbál meg segíteni egy fuldoklónak.

Dimitrije Konjović, vízimentő-oktató, Vajdasági Vöröskereszt: „Ha olyan emberekről beszélünk, akik véletlenül éppen ott vannak, a legjobb, ha a partról próbálnak valahogy segíteni. Olyan dolgot kell a fuldoklónak odadobni, ami fennmarad a víz tetején, labdát, matracot, vagy esetleg kötelet, ha van a közelben. A partról kell megpróbálni a mentést, hogy saját életüket ne sodorják veszélybe. Ha vízimentőkről van szó, ők megtanulták hogyan lehet megközelíteni egy fuldoklót és hogyan lehet biztonságosan kivinni a partra.”

Szerbiában évente mintegy 150 ember fullad vízbe. A tragédia a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

Duna
Újvidék

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.