Ugrás a tartalomra
A képzésen részt vevő diákok
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Újvidéken folytatódik az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzése

2019-07-15
14:57
2019-07-15
17:20
Forrás
Pannon RTV
A harmadéves középiskolásokat megcélzó kurzuson közel 80 vajdasági középiskolás diák vesz részt, akikkel szakképzett tanárok foglalkoznak. A képzés megszervezését Magyarország Kormánya támogatta.
Bejelentkeznek a diákok

Az újvidéki képzést két hetes intenzív munka előzte meg 7 vajdasági településen. A diákok ezalatt 40 felkészítő órán vehettek részt, további 40 órát pedig Újvidéken hallgathatnak meg. A moholi Mészáros Sámuel Újvidéken szeretne tovább tanulni, informatikát. Véleménye szerint az egyetemi tanulmányaihoz nem elegendő a jelenlegi nyelvtudása. Reményei szerint a képzésen el tudja sajátítani az alapokat.

Diákok az Európa Kollégiumban

A kurzuson résztvevő diákok kulcsfontosságúnak tartják a szerb nyelv elsajátítását a céljaik elérése érdekében. A szintén moholi Girizd Anna sem tartotta megfelelőnek a nyelvtudását. Elmondása szerint a ragokkal és igeidőkkel sem volt tisztában, ám mostanra sokkal biztosabban használja nyelvet. A szerb nyelvtudást a szajáni Kovács Dominika és a topolyai Balázs Dóra is fontosnak tartják, ugyanis itthon szeretnének tovább tanulni és dolgozni is. Mindketten meg vannak elégedve a kurzuson szerzett tapasztalatokkal.

Diákok a képzésen

A tanárok a képzés során nem a szakkifejezésekre, hanem a mindennapi kommunikáció során való helytállásra fektetik a hangsúlyt. A tanfolyam elején felmérték a diákok előtudását, és ennek megfelelően alakították ki a programot - mondja Hallai Kardos Csilla. A tanár kiemelte, hogy különösen intenzív kurzusról van szó, ugyanis a diákok Újvidéken egész nap használják a nyelvet.

Résztvevők az Európa Kollégiumban

A kurzus egyik fő célja, hogy a diákok minél többet beszéljenek szerbül, illetve ha konkrét szituációkba kerülnek, akkor tudják használni a nyelvet. A funkcionális nyelvhasználat pedig olyankor kerül előtérbe, amikor a diákok Újvidékre érkeznek - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. A város és annak lakossági összetétele feltételezi, hogy előtérbe kerüljön a szókincsbővítés és a beszédközpontúság, és a diákoknak kénytelenek legyenek feltalálni magukat a különböző helyzetekben. Ezeket a lehetőségeket a résztvevők ki is használják - tette hozzá Jerasz Anikó.

A kurzus lebonyolítása évek óta a niši Business Academy oktatóközpont közreműködésével történik. A tanfolyam az újvidéki József Attila Általános Iskolában zajlik, a diákok pedig az Európa Kollégiumban vannak elszállásolva, így alkalmuk van megismerkedni a kollégiumi élettel is.

Újvidék
MNT
képzés
szerb nyelv

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.