Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap

Újvidéken már mintegy 13 ezer lakos felvette az oltást

2021.01.25
09:31
2021.01.25
12:08
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV, Tanjug
Újvidéken vasárnap 3267 lakos vette fel a koronavírus elleni vakcinát.

Eddig 218 ezer lakost oltottak be Szerbiában a koronavírus elleni védőoltással, ebből 43 ezren tegnap kapták meg a vakcinát. Ma 25 ezer embert várnak az immunizációra, ők azok, akik az eUprava portálon vagy telefonon jelentkeztek a vakcinnációra. Eddig egyébként valamivel több mint 578 ezer ember jelentkezett összesen az oltásra.

Az önkéntesek és az egészségügyi dolgozók 13 csapata dolgozott az Újvidéki Vásáron. Bárki megkaphatja a vakcinát, aki igényli, a bejelentkezéstől függetlenül - mondta Nenad Vukas. Az újvidéki egészségház illetékese hozzátette, aki felveszi az első adagot, annak biztosítva lesz a második is. Attól, hogy sor állt az épület előtt, nem kellett 20 percnél tovább várakozni. Eddig egyébként mintegy 13 ezren kapták meg a védőoltást Újvidéken.

Tanjug/Jaroslav Pap

Folytatódik a koronavírus elleni vakcinnáció a Belgrádi Vásár területén. Ma délelőtt egy újabb, nagyobb csarnokban is megkezdik majd az emberek oltását - nyilatkozta Goran Vesić. Belgrád alpolgármestere hozzátette, az újonnan kialakított 3-as csarnok kapacitása jóval nagyobb az eddigi 11-es csarnokénál, ahol már folyamatban van a vakcina felvétele. Az új csarnokban 11 órától oltanak. Körülbelül 8 ezer állampolgár kaphatja meg ma a vakcinát - tette hozzá Vesić. A napokban további oltóhelyek létrehozását tervezik az illetékesek.

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett vasárnap a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Tucatjával érkeztek az emberek, hogy felvegyék a vakcinát. Elsőbbséget azok a polgárok élveznek, akik interneten jelentkeztek és visszajelzést is kaptak, de bárki, aki hívás nélkül is megjelenik az oltóhelyen és megfelel az egészségügyi kritériumoknak, felveheti az oltást.

A nap folyamán folyamatosan több száz embert lehetett látni a Belgrádi Vásár területén, ahogyan sorban állva várják, hogy felvegyék a vakcinát. Volt, hogy a sorok egészen a Belgrádi Vásár bejáratánál végződtek. Van, aki betegségektől tart, mások a családjukat és a környezetüket szeretnék megvédeni, ezért döntöttek az oltás mellett.

Biljana Drmonjić, Belgrád: „Az egyik veszélyeztetett csoportba tartozom, és persze a népesség miatt is. Mindenki be kellene, hogy oltassa magát, ez normális.”

Snežana Anđelić, Belgrád: „Gyerekekkel dolgozom és állandóan emberekkel érintkezem. Nem látok más módot arra, hogy biztonságban legyek és az emberek is körülöttem.”

Rajko Ličanin, Belgrád: „Szeretnék még néhány évig élni, megvédeni a családom.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A legtöbb embert az órákig tartható várakozás sem zavarja.

Marina Cvetković, Belgrád: „Két órája várakozom. A gyerekeim beszéltek rá, hogy jöjjek. Nem jelentkeztem be előre, 9 óra körül érkeztem ide. Másodszor álltam a sorba.”

Vladimir Pavlović, Belgrád: „Körülbelül két órája várakozunk. Azt hittük, tovább fog tartani. Azért döntöttem az oltás mellett, mert szerintem ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk ezt az őrületet, ha már az intézkedések nem hoztak különösebb eredményeket. Szerintem nagyon jó, hogy ilyen sokan eljöttek.”

A helyszínen önkéntesek is voltak, akik teával kínálták a várakozókat.
Julijana Bojčić, Stana Mitrić, önkéntesek: „Reggel óta sok teát kiosztottunk, 80 litert. Ma nagy tömeg van. Sokan eljöttek.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádban a napokban a közvállalatok dolgozóit, illetve a szociális intézmények használóit is oltják. A vakcinát igénylők szerint a helyszínen minden rendben, szervezetten zajlik.

Gordana Pavlović, Belgrád: „Nagyon jól érzem magam. Pszichikailag felkészült voltam rá, vártam, hogy megkapjam az oltást. Reggel eljöttem, várakoztam, felvettem a vakcinát és most teljesen normálisan érzem magam. Örülök annak, hogy felvehettem.”

Zoran Paunović, Belgrád: „Remek volt minden. Várakoztam a sorban, sorra kerültem és felvettem a vakcinát. Kiváló a szervezettség. A személyzet nagyon szépen fogadott. Nagyon elégedett vagyok.”

Mielőtt bárki megkapná az oltást, orvosi vizsgálaton kell átesnie.

Dr. Dragana Milošević, koordinátor: „A belépéstől kezdve az orvosi vizsgálaton át felmérjük, hogy vannak-e ellenjavallatok az oltás felvételét érintően. Akiknél vannak, visszaküldjük őket, és nem kaphatnak oltást. Mindenki más. Eddig nem voltak tapasztalhatóak komolyabb mellékhatások, esetleg az, hogy valaki megijed az oltástól. De más nem volt.”

A Belgrádi Vásár területén még egy csarnokot átalakítottak oltóhellyé, bővítve így a kapacitásokat. Ott a jövő héttől zajlik majd a vakcinnáció. Emellett Újbelgrádban is tart egy sportcsarnok oltóhellyé való átalakítása, ahol szintén tömeges számban tudják majd oltani a lakosságot.

Belgrád
oltás
koronavírus elleni védőoltás

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!