Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidéki elsősök örülhettek tanszercsomagoknak

2019-09-02
21:58
2019-09-03
15:35
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken kiosztották a magyar tannyelvű első osztályba induló diákoknak az MNT beiskoláztatási csomagját. Az idén 32-en vették át a gazdag csomagot.

Kabók Evelin és Tóbiás Leon már nagyon várta az iskola kezdetét. Az első nap sok izgalommal és ismerkedéssel telt.

Az újvidéki elsősök széles mosollyal vették át a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagját. A szülők is örülnek a segítségnek, hiszen az iskolakezdési kiadások így jóval alacsonyabbak – mondta Kabók Roland: „Igaz, hogy már vettünk pár füzetet meg ceruzát, amit kinézett magának, amit szeretett volna, de ez az a fő csomag, amire leginkább várt.”

Újvidék önkormányzata az idén első ízben az elsősök számára a tankönyveket is támogatja. Ezeket napokon belül megkapják a kisdiákok – mondta Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki önkormányzati képviselője: „Az új tanterv szerinti könyveket juttatják el majd az iskolákba, és a tanító néniknek a kezükbe adják, ahol majd ők kiosztják a szülőknek, azért, hogy meglegyen minden egyes tankönyv, és a diákok ezt fel tudják használni az első év folyamán.”

A MNT beiskolázási csomagja mellett az anyanyelven való tanulás ösztönzése érdekében a gyerekek további támogatásra számíthatnak - mondta Erdődi Edvina, az MNT alelnöke: „Megkapják a Rákóczi Szövetség ösztöndíját, majd a Szülőföldön magyarul ösztöndíj is nyitott számukra, illetve továbbtanulásuk folyamán találkozhatnak a komplex felsőoktatási ösztöndíj-programmal, és nem szabad megfeledkeznünk az Európa Kollégiumról és egyéb képzésekről sem.”

A magyar nyelvű oktatás a bölcsődében kezdődik. Újvidéken erre is van lehetőség, aminek a szülők örülnek - mondta Barta Holló Berta, aki most íratta bölcsibe a kisfiát: „A magyar nyelv elég összetett ahhoz, hogy ne csak idegen nyelvként ápolja egy család, akinek eredetileg az lenne az anyanyelve, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek kicsi koruktól kezdve olyan környezetben legyenek, ahol nemcsak a szülők beszélnek magyarul, hanem a környezetükben is hallják a magyar nyelvet.”

Az elmúlt években Újvidéken nőtt a magyar nyelven tanuló gyerekek száma. A községben minden évben mintegy harminc gyerek indul magyar tagozatba – mondta Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért Projekt szervezője: „Egy olyan programcsokrot találtunk ki, ami valójában bölcsődés kortól az óvodán át az általános iskolás korosztályt is felöleli, mindezt annak érdekében, hogy a szülőkkel éreztessük, hogy jó döntés az, hogy ha a magyar oktatás mellett döntenek, a magyar oktatást választják.”

A tanszercsomagok kiosztását követően a magyar bölcsisek ismerkedős programon vehettek részt.

Újvidék
tanszercsomag
Magyar Nemzeti Tanács
Erdődi Edvina
Kiss Gyula
Vicsek Annamária

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.