Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ukrajnai menekültek az Észak-bácskai körzetben

2022.05.16
16:43
2022.05.17
12:54
Forrás
Pannon RTV
Az orosz-ukrán háború kitörése óta Szabadkán négy ukrán állampolgárságú család jelentkezett segélyért a Szabadkai Vöröskeresztnél.

Észak-Bácskában nem alakított ki a szerb állam befogadóközpontot részükre, mert a körzetben kicsivel több mint 300-an vannak, és leginkább ismerőseiknél, rokonoknál találtak ideiglenes menedéket - tudta meg stábunk.

Pannon RTV

Az elmúlt időszakban egyre többet hallani arról, hogy Szabadka utcáin is megjelentek az ukrán menekültek. A város közútjain több esetben látni ukrán rendszámú autókat.

A szerbiai szabályok szerint mindazoknak, akik menekültként belépnek az országba, először a rendőrség menekültügyi osztályán kell jelentkezniük, majd jelenlétükről értesítik a szabadkai Vöröskeresztet, valamint a belgrádi székhelyű menekültügyi biztosságot is. Eddig Szabadkán négy család, főleg asszonyok és gyerekek jelentkeztek.

Zoran Molnar, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa: „Mi jegyzünk mindent, amit az ukrán menekültekről tudni kell. Ők elmondták, hogy Szabadkán magánlakásokban biztosítottak maguknak szállást, lakhely szempontjából ellátottak. Mi pedig abban a pillanatban, mivel átmeneti időszak volt, biztosítottunk a számukra és a gyerekeknek megfelelő ruházatot, valamennyi élelmiszert.”

Pannon RTV

Szabadkára 285 ukrán állampolgárságú személy érkezett az ukrán háború kezdete óta. Az Észak-bácskai körzetbe pedig 321 személy.

Renata Babić, szabadkai menekültügyi biztos: „A szerb állam azok részére, akiknek nincs jövedelmük, biztosított Dél-Szerbiában szállást, egy szállodát, Szabadkán ilyen nincs.”

Pannon RTV

Ukrajnából egyébként folyamatosan érkeznek a menekültek az országba. A legtöbben azonban rövid ideig tartózkodnak itt. Vranjében működik egy befogadóközpont a számukra.

Svetlana Palić, a szerb Menekültügyi és Migrációs főbiztosság szóvivője: „Jelenleg a vranjei befogadóközpontban 73 személyt látnak el. Többnyire nőt és gyereket. A gyermekek 1,5 és 18 év közöttiek. 19-en vannak. Ebből 13-an általános iskolások és Vranjéban rendszeresen részt vesznek az oktatásban, és két fiú, akik középiskolások.”

Pannon RTV

Svetlana Palić, a Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság szóvivője elmondta, az ukrán menekültek többnyire Kijev és Harkiv városokból, valamint Kárpátaljáról érkeznek. Azt is megtudtuk, hogy sok esetben oroszokról van szó, akik ukrán állampolgárok.

Ukrajna
ukrajnai háború
Szerbia
menekült
menekültek

Most

19:05, Frissítve: 19:12

Casemiro továbblőtte a brazilokat

Brazília 1:0-ra győzte le Svájcot a katari világbajnokság G-csoportjának második csoportmérkőzésén, ezzel biztos a továbbjutása a kieséses szakaszba.
17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.