Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ukrajnai menekültek az Észak-bácskai körzetben

2022.05.16
16:43
2022.05.17
12:54
Forrás
Pannon RTV
Az orosz-ukrán háború kitörése óta Szabadkán négy ukrán állampolgárságú család jelentkezett segélyért a Szabadkai Vöröskeresztnél.

Észak-Bácskában nem alakított ki a szerb állam befogadóközpontot részükre, mert a körzetben kicsivel több mint 300-an vannak, és leginkább ismerőseiknél, rokonoknál találtak ideiglenes menedéket - tudta meg stábunk.

Pannon RTV

Az elmúlt időszakban egyre többet hallani arról, hogy Szabadka utcáin is megjelentek az ukrán menekültek. A város közútjain több esetben látni ukrán rendszámú autókat.

A szerbiai szabályok szerint mindazoknak, akik menekültként belépnek az országba, először a rendőrség menekültügyi osztályán kell jelentkezniük, majd jelenlétükről értesítik a szabadkai Vöröskeresztet, valamint a belgrádi székhelyű menekültügyi biztosságot is. Eddig Szabadkán négy család, főleg asszonyok és gyerekek jelentkeztek.

Zoran Molnar, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa: „Mi jegyzünk mindent, amit az ukrán menekültekről tudni kell. Ők elmondták, hogy Szabadkán magánlakásokban biztosítottak maguknak szállást, lakhely szempontjából ellátottak. Mi pedig abban a pillanatban, mivel átmeneti időszak volt, biztosítottunk a számukra és a gyerekeknek megfelelő ruházatot, valamennyi élelmiszert.”

Pannon RTV

Szabadkára 285 ukrán állampolgárságú személy érkezett az ukrán háború kezdete óta. Az Észak-bácskai körzetbe pedig 321 személy.

Renata Babić, szabadkai menekültügyi biztos: „A szerb állam azok részére, akiknek nincs jövedelmük, biztosított Dél-Szerbiában szállást, egy szállodát, Szabadkán ilyen nincs.”

Pannon RTV

Ukrajnából egyébként folyamatosan érkeznek a menekültek az országba. A legtöbben azonban rövid ideig tartózkodnak itt. Vranjében működik egy befogadóközpont a számukra.

Svetlana Palić, a szerb Menekültügyi és Migrációs főbiztosság szóvivője: „Jelenleg a vranjei befogadóközpontban 73 személyt látnak el. Többnyire nőt és gyereket. A gyermekek 1,5 és 18 év közöttiek. 19-en vannak. Ebből 13-an általános iskolások és Vranjéban rendszeresen részt vesznek az oktatásban, és két fiú, akik középiskolások.”

Pannon RTV

Svetlana Palić, a Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság szóvivője elmondta, az ukrán menekültek többnyire Kijev és Harkiv városokból, valamint Kárpátaljáról érkeznek. Azt is megtudtuk, hogy sok esetben oroszokról van szó, akik ukrán állampolgárok.

Ukrajna
ukrajnai háború
Szerbia
menekült
menekültek

Most

11:55

Aratóünnepség Valkaisoron

Idén is megtartották a valkaisori aratóünnepséget. A Sarlós Boldogogasszony napján megszervezett rendezvényre 11 csapat nevezett be. A résztvevőknek még a szeszélyes időjárás sem szegte kedvét.
11:26, Frissítve: 12:14

Tízéves a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport

Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport, amely az Ady Endre Művelődési Központ néptánc szakosztályának legidősebb csoportja. Az évadzáró Ady Napon kézműves kiállítást is tartottak.
10:25

Weifert Napok Pancsován

Ismét megszervezték a Weifert Napokat Pancsován. A háromnapos rendezvényen főként a kézműves sörök készítői mutatkoznak be, de helyet kaptak a régi mesterségeket művelők és a hagyományos ételekkel foglalkozók is.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.