Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanović/bs

Ünnep a Szent Száva-templomban

2023.01.07
12:30
2023.01.07
15:35
Forrás
Pannon RTV
Karácsonyi liturgiát tartottak az ortodox híveknek a belgrádi Szent Száva-templomban. A misét Stefan püspök celebrálta több belgrádi pap jelenlétében.

Az ortodox hívek összegyűltek a Szent Száva-templomban, ahol szentmise keretében ünnepelték Krisztus születését. Stefan püspök több belgrádi pappal koncelebrált.

Az ortodox egyházban összesen tíz alkalommal, így karácsonykor is Nagy Szent Vazul liturgiája használatos.

Az egyházi szertartás után a templom előtt 7 ezer darabra törték a česnicát, vagyis az ünnepi kalácsot, amit szétosztottak a hívek között. A gyerekek karácsonyi csomagokat kaptak. A česnicába 33 aranydukátot is elrejtettek.

Az ünnepi kalács több mint 250 kilogramm volt. A tésztát hét pékmester dagasztotta több mint 12 órán keresztül.

Ezt megelőzően az éjféli misét Porfirije szerb pátriárka tartotta meg, valamint a badnjakot is elégették.

Egyébként péntek este nemcsak Belgrádban, hanem országszerte összegyűltek a templomoknál a hívek, ahol elégették a badnjakot, amely a megtisztulás, a jólét és az egészség szimbóluma is.

ortodox karácsony
Stefan püspök
Belgrád
Szent Száva-templom

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.