Ugrás a tartalomra

Ünnep a Szent Száva-templomban

2023.01.07
12:30
2023.01.07
15:35
Forrás
Pannon RTV
Karácsonyi liturgiát tartottak az ortodox híveknek a belgrádi Szent Száva-templomban. A misét Stefan püspök celebrálta több belgrádi pap jelenlétében.

Az ortodox hívek összegyűltek a Szent Száva-templomban, ahol szentmise keretében ünnepelték Krisztus születését. Stefan püspök több belgrádi pappal koncelebrált.

Az ortodox egyházban összesen tíz alkalommal, így karácsonykor is Nagy Szent Vazul liturgiája használatos.

Az egyházi szertartás után a templom előtt 7 ezer darabra törték a česnicát, vagyis az ünnepi kalácsot, amit szétosztottak a hívek között. A gyerekek karácsonyi csomagokat kaptak. A česnicába 33 aranydukátot is elrejtettek.

Az ünnepi kalács több mint 250 kilogramm volt. A tésztát hét pékmester dagasztotta több mint 12 órán keresztül.

Ezt megelőzően az éjféli misét Porfirije szerb pátriárka tartotta meg, valamint a badnjakot is elégették.

Egyébként péntek este nemcsak Belgrádban, hanem országszerte összegyűltek a templomoknál a hívek, ahol elégették a badnjakot, amely a megtisztulás, a jólét és az egészség szimbóluma is.

ortodox karácsony
Stefan püspök
Belgrád
Szent Száva-templom

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.