Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Ünnep a szórványnak a szórványán

2022.12.11
09:41
2022.12.11
16:16
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta ünnepi koncertjét a mitrovicai Szerémségi Magyar Művelődési Egyesület. A környékbeli szórványban élő magyar művelődési egyesületek is felléptek.

Mitrovica megközelítőleg ezer magyar ajkú lakost számlál. A Szerémségi MME-nek mintegy 100 aktív tagja van, akik a magyar hagyományok és kultúra fennmaradása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar nyelv ápolására, illetve tanítására.

Dunja Božić, fellépő, Mitrovica:
„ Magyar néptáncokat adunk elő, valaki énekel és valaki zenélni fog.
- Emellett mit csináltok még a magyar egyesületben?
- Magyar nyelvet tanulunk.”


Noa Žarko, fellépő, Mitrovica: „Azért tanulok magyarul, mert szeretném elsajátítani a nyelvet, és mikor felnövök tudjak kicsit magyarul beszélni.”

A koncerten a pancsovai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa is fellépett egy karácsonyi dalcsokorral. A csaknem 40 aktív tagot számláló egyesület több éve szoros együttműködésben van a mitrovicai társulattal. Az összetartozás és a támogatás fontos tényezők, hogy a szórványokban is tovább éljenek a magyar hagyományok - jelentette ki Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.

Rancz Károly, elnök, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „Nagyon fontos, mert mi is a szórványnak a szórványán vagyunk, főleg ők itt Szávaszentdemeteren, akik el is voltak felejtve. Sok évig nem volt semmilyen élet, ami a magyar kultúrát illeti, de szerencsére megismerkedtünk a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek köszönhetően néhány évvel ezelőtt, és közreműködünk tiszta szeretettel, barátsággal.”

A mitrovicai magyar művelődési egyesület idén 18. alkalommal szervezte meg a koncertet. A táncok mellett rövid előadással is készültek, ahol bemutatták a szerémségi magyarok karácsonyi hagyományait, az adventi készülődést, és a hozzáfűződő dalokat és szokásokat.

Simonjik Zlatko, alapító, Szerémségi Magyar Művelődési Egyesület, Mitrovica: „Körülbelül 100 tagot számlálunk, azzal, hogy két évvel ezelőtt újra megindítottuk a magyar nyelv tanítását az iskolákban.”

A pancsovaiak mellett a szombati fellépés vendégei Maradékról, Satrincáról, valamint Pirosról érkeztek. Gyerekdalok, néptáncok, énekek, valamint komolyzene is gazdagította a karácsonyi koncertet.

Mitrovica
Szerémségi Magyar Művelődési Egyesület
szórvány

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű