Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Ünnepel a szabadkai Paulinum

2019.01.25
13:29
2019.01.25
16:32
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 56. évfordulóját ünnepeli a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium.

A rendezvényen megemlékeztek Szent Pál apostolról, az iskola névadójáról. Az iskolanap és a Szeminárium kápolnájának búcsúja alkalmából ünnepi szentmisét tartottak.

Varga Sámuel az általános iskola végén döntött úgy, hogy a szabadkai Paulinumba iratkozik. Tanulmányai befejeztével a papi hivatásban szeretne érvényesülni.

Varga Sámuel, tanuló, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium: „Nagyon jó élményeim vannak a félév alatt, nagyon sok barátságot kötöttem, és igazából csak pozitív élményeim vannak.”

Az intézmény idén ünnepli fennállásának 56. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Petar Palić hvari püspök, egykori paulinista és Márton Zsolt, a budapesti Központi Szeminárium rektora celebrálta. A szertartást az intézmény tanulóinak zenés előadása színesítette. Az iskola klasszikus irányzatú nyelvi gimnázium, mindemellett a teológiai és a filozófiai tanulmányokra összpontosít - mondta el a gimnázium igazgatója, Miocs József.

Miocs József, igazgató-rektor, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium: „A lényeg az, hogy alapos tudást adjunk a gyerekeknek, és a nevelés. A kollégiumban ugyanúgy nevelnek, mint mindenütt egész Európa-szerte az egyházi iskolákban, legyen az katolikus, evangélikus, protestáns, ortodox vagy anglikán, hogy az erkölcsöket és a keresztény értékeket megtartják.”

Az ünnepségen közéleti vezetők is részt vettek. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, Paulinum a Szabadkai egyházmegye egyik legfontosabb intézménye: „Az a nevelői munka, amely itt folyik példaértékű, minden olyan intézményben, ahol az erkölcsiség, a gyerekekkel való törődés, a fiatalokkal való együttműködés fontos és jelentős. A Paulinum az egy ilyen intézmény.”

Kern Imre építésügyi államtitkár kiemelte, fontos, hogy azok is jelen legyen a közéletben, akik a lelki javakat szolgálják: „Ennek értelmében próbálunk magyar politikusok lenni, hogy ez az intézmény fennmaradjon, fejlődjön. Remélem, hogy ezután is nagy sok fiatal szerez majd itt diplomát.”

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium eddig négy püspököt adott a római katolikus egyháznak, illetve a bácskai és bánsági papok nagy többsége is paulinista volt.

Szabadka
Miocs József
Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium
Hajnal Jenő

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.