Ugrás a tartalomra
TANJUG / RADE PRELIC / bb

Ünnepi akadémiát tartottak Belgrádban

2019-01-28
08:23
2019-01-28
08:44
Forrás
Szerbiai RTV
A Nemzeti Színházban arról emlékeztek meg, hogy 800 évvel ezelőtt, vagyis 1219-ben a szerb egyház elnyerte önállóságát. Az első érseke Szent Száva volt.

Tegnap volt Szent Száva napja. Belgrádban este ünnepi akadémiát tartottak ennek kapcsán. Az eseményen Mladen Šarčević oktatási miniszter azt mondta, Szerbia 800 éve a Nemanjićoknak köszönhetően az európai országok sorába lépett, és most is erre készül, önerőből. Hozzátette: a tervezett oktatási reformok 90 százaléka megvalósult. Az év végéig 1000 szerbiai iskola újul meg, folyamatban van a tanintézmények digitalizációja, a diákok jól teljesítenek a PISA-tesztelésen, és az informatikai képzés is egyre elterjedtebb. A belgrádi ünnepségen Maja Gojković, képviselőházi elnök is beszédet mondott. Jelen volt Irinej pátriárka, valamint a szerbiai és vajdasági politikai élet számos képviselője is.

Szent Száva
Akadémia
ünnep
Belgrád

Most

19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.