Ugrás a tartalomra
TANJUG / RADE PRELIC / bb

Ünnepi akadémiát tartottak Belgrádban

2019-01-28
08:23
2019-01-28
08:44
Forrás
Szerbiai RTV
A Nemzeti Színházban arról emlékeztek meg, hogy 800 évvel ezelőtt, vagyis 1219-ben a szerb egyház elnyerte önállóságát. Az első érseke Szent Száva volt.

Tegnap volt Szent Száva napja. Belgrádban este ünnepi akadémiát tartottak ennek kapcsán. Az eseményen Mladen Šarčević oktatási miniszter azt mondta, Szerbia 800 éve a Nemanjićoknak köszönhetően az európai országok sorába lépett, és most is erre készül, önerőből. Hozzátette: a tervezett oktatási reformok 90 százaléka megvalósult. Az év végéig 1000 szerbiai iskola újul meg, folyamatban van a tanintézmények digitalizációja, a diákok jól teljesítenek a PISA-tesztelésen, és az informatikai képzés is egyre elterjedtebb. A belgrádi ünnepségen Maja Gojković, képviselőházi elnök is beszédet mondott. Jelen volt Irinej pátriárka, valamint a szerbiai és vajdasági politikai élet számos képviselője is.

Szent Száva
Akadémia
ünnep
Belgrád

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.