Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ünnepi hangversenyt tartottak a megújult kelebiai templomban

2021.11.18
11:50
2021.11.18
17:25
Forrás
Pannon RTV
Befejeződött a kelebiai templom felújítási munkálata. Az épület falainak belső festése, valamint villamos hálózata és világítása is megújult. Ez alkalomból ünnepi hangversenyt rendeztek.

A Szabadkai Filharmónia és a Pro Musica Kamarakórus szabadkai zeneszerzők műveivel léptek fel.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Szabó Hajnalka családjával együtt érkezett az eseményre, elmondta, nagyon várta már a koncertet.

„Nagyon örülünk, hogy vannak ezek a rendezvények, bár egy kicsit tartunk még a helyzet miatt, de boldogok vagyunk, hogy ilyen rendezvényeket szerveznek itt.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A 113 éves Szabadkai Filharmónia, valamint a Pro Musica Kamarakórus Gaál Ferenc és Lányi Ernő szabadkai zeneszerzők műveit adták elő. Az esemény Zsiga Pál, a Szabadkai Filharmónia elnökének hegedűszólójával kezdődött.

„Ma estére egy gyönyörű programmal készültünk, szabadkai zeneszerzők műveit, illetve egy Konrád Vušin misével a Pro Musica segítségével. Lesznek ősbemutatók is, Lányi Ernő, illetve Gaál Ferenc szabadkai zeneszerzők műveit fogjuk játszani, máig eddig még nem voltak eljátszva.”

A Pro Musica Kamarakórustól többek között Albe Vidaković modifikált művét hallhatta a közönség. Arancsity Angéla, a kórus tagja mesélt a hangversenyre való felkészülésről.

„A koronavírus-járvány eléggé megtépázta a próbálási lehetőségeinket, de amint a járványügyi helyzet engedte, elkezdtük a próbafolyamatokat. Tudni kell, hogy ez egy hosszú időszakot ölel fel a felkészülésben, hogy az a mű úgy szóljon, ahogy kell.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Magyarország kormánya idén 150 új templom felépítését kezdeményezte, és több mint háromszázat felújított a Kárpát-medencében, ezek közé tartozik a kelebiai is. A templom falainak belső festése, valamint villamos hálózata és világítása is megújult.

Paskó Csaba kelebiai plébános: „Az orgonától a vitrázsokon keresztül a díszvilágítás, az akusztikája a templomnak, minden adva van, hogy egy csodálatos hangversenyt lehessen itt szervezni, ne csak ma, a templom felújítása kapcsán, hanem egyáltalán majd a jövőben is legyenek olyan zenei események, amelyek idevonzzák az embereket.”

A felújított templom a jövőben nem csak a szentmiséknek ad majd otthont, hanem különböző hangversenyeknek és nyári operettgáláknak is.

koncert
hangverseny
Kelebia
Pro Musica Kamarakórus
Paskó Csaba
Arancsity Angéla
Kerekes Sándor
Szabadkai Filharmónia
Zsiga Pál

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.