Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ünnepi istentiszteletet Bajsán a reformáció 500. évfordulója alkalmából

2017.10.29
14:38
2017.10.30
19:31
Forrás
Pannon RTV
Tölgyfát ültettek a reformáció tiszteletére.

1517-ben Luther Márton október 31-én kifüggesztette a wittenbergi Vártemplom kapujára a 95 tételét és ebből indult el a reformáció mozgalma. A jeles dátumhoz legközelebb eső vasárnap ünnepeltek Bajsán, ahol tölgyfát ültettek a reformáció tiszteletére.

Megtelt a bajsai evangélikus templom a reformáció 500. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi istentiszteleten.

Ocsenás Veronika, Bajsa: „Úgy érzem, hogy ez a legnagyobb ünnepe az evangélikusságnak, és a szokásainkat tartjuk, a gyökerekhez ragaszkodunk.”

Martonka Valéria, Bajsa: „A bajsai gyülekezetben mindenki egyszerre készült, jöttünk a templomba, istentiszteletekre, megbeszélés volt, ez egy nagy ünnep, a reformáció 500. évfordulója.”

Az eseményen az E.V.E. Project Trio is fellépett. Az istentisztelet után a templomkertben tölgyfát ültettek el az évforduló emlékére. Dolinszky Márta, evangélikus esperes: „A tölgyfa egy őshonos, ezen a területen őshonos fa, másodjára pedig egy hatalmasra növő fa, és ez mindig a jövő felé vetett reménységnek a kibontása, hiszen hisszük azt, hogy utódaink is majd követik hitünket, és ők is szeretetben élnek Krisztusban.”

A reformáció ötszázadik évfordulója, az emlékezés megerősíti a vajdasági evangélikus közösséget - mondta Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes. „Múlt és jelen nélkül nincsen jövő. Mi a jövő felé nézünk, a jövőt céloztuk meg, hogy ez, a reformáció 500 éves múltja valamiképpen annyira meg tudjon valamennyiünket erősíteni, ezt a mi kis közösségünket, hogy az előttünk álló ötszáz évre is így tudjunk pozitívan tekinteni.”

Egész évben Vajdaság-szerte számos rendezvénnyel emlékeztek meg a reformáció ötszázadik évfordulójáról. A vasárnapi bajsai rendezvény a résztvevők barátkozásával zárult.

a reformáció 500. évfordulója
Bajsa
Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház
tölgyfa ültetése

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.