Ugrás a tartalomra
Pixabay/Free-Photos

Utazási feltételek az őszi szünet idejére

2021.11.05
21:21
Forrás
Pannon RTV
Iskolai szünet és állami ünnep is lesz Szerbiában. Ha nem lenne a járvány, még utazáson is lehetne gondolkodni. A szigorú szabályok betartásával azért még így is be lehet tervezni egy-egy külföldi kirándulást.

Előtte azonban ajánlatos megnézni, hogy miként léphetünk be az adott ország területére. Más szabályok vonatkoznak a szerb és a magyar állampolgárokra, így annak figyelembe vételével érdemes tájékozódni, hogy milyen dokumentumokkal utaznánk. A védettségi igazolás - ha van ilyenünk – azért jelentősen megkönnyíti a helyzetünket.

Aleksandar Seničićet, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatóját Pethő Attila kérdezte.

Hova és milyen feltételek mellett utazhatunk jelenleg?

A jelen pillanatban az európai országok többsége utazási korlátozásokat vezetett be számunkra, mert a járványügyi helyzet miatt vörös zónába vagyunk sorolva. Úgymond akadálymentesen, azaz kisebb feltételekkel most Magyarországra, Törökországba és Görögországba tudunk utazni. Ezek az országok iránt van érdeklődés. De ezeknél is napi szinten változnak a dolgok, és követnünk kell az előírásokat. Az Európai Unió egyes országaiba is beutazhatunk, attól függően, oltakoztunk-e vagy nem, illetve csináltattunk-e teszteket. Vannak olyan országok is, mint például konkrétan Olaszország, ahol az oltakozástól és a tesztektől függetlenül karanténba kell vonulni. Tehát a helyzet nem sokat javult, továbbra is összetett. A protokollok nagyon egyediek. Minden utazónak azt ajánlom, hogy még indulás előtt érdeklődjenek az adott országot érintő utazási feltételekről.

Bejelentették, hogy van esély arra, hogy január elsejétől csak az oltottak utazhatnak be az Európai Unió egyes országaiba. Ez kivitelezhető?

Szerintem nem. Szerintem ezek csak spekulációk, melyeket az adott pillanatban a nyilvánosság felé tártak azért, hogy megijedjenek az emberek, vagyis hogy motiválják őket az oltakozásra. Tehát nem hinném, egyebek között az Emberi Jogok Európai Bizottságának szabályai miatt sem, hogy ez olyan könnyen kivitelezhető lenne. Azt már tudjuk, hogy az oltottaknak nagyobb lehetőségük van válogatni, hova utazhatnak, és hogy könnyebb feltételek mellett, olcsóbban tudnak tartózkodni az érintett országokban. De én biztos vagyok abban, hogy ezt ilyen gyorsan nem lehet bevezetni. Végső sorban pedig, minden országban napról napra egyre több beoltott ember van, és itt van a gyorstesztek elvégzésének lehetősége. Mindez arra utal, hogy Európa egyelőre nem fog ilyen korlátozásokat bevezetni.

A következő évtől a schengeni övezetbe való beutazást 7 euróval fizettetnék meg. Mit jelent ez pontosan?

Ezt még néhány évvel ezelőtt bejelentették, de még mindig nem teljesen világos, hogy januártól ez kötelezettség lesz-e. Amit megtanultunk az idei és a tavalyi év során az az, hogy ha például Görögországba, Törökországba vagy más országokba utazunk, ki kell töltenünk azokat a bizonyos űrlapokat, melyek könnyebbé teszik a határátlépést. Ebben az esetben be fogunk jelentkezni az EU bármelyik országába oly módon, hogy kitöltünk egy űrlapot, és fizetünk 7 eurót. De akkor ez néhány évig érvényes lesz. A pontos feltételeket az év végéig várjuk, vagyis várjuk az Európai Bizottság döntését, mely meghatározza majd, hogy január elsejétől életbe lép-e ez a szabály vagy nem. A legutóbbi értesüléseink szerint ennek a dokumentumnak az érvénybe léptetése, amiről még mindig vitáznak az Európai Unióban, csak 2025-ben lenne esedékes.

utazási korlátozás
utazás
Aleksandar Seničić
Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű