Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Útidíj az autópálya Szabadka északi lejárata és a topolyai lehajtó között

2017-10-17
16:00
2017-10-17
18:12
Forrás
Pannon RTV
Az autópálya használatának hivatalos árjegyzékét még nem tették közzé, de sajtóinformációk szerint Szabadka és Újvidék között nagyjából 400 dinárt kell majd fizetni.

A horgosi határtól Belgrád felé vezető autópálya szabadkai lejárata és a topolyai lehajtó közötti 33 kilométeres útszakaszon is úthasználati díjat kell fizetni a jövőben - közölték a Szerbia Útjai Közvállalat illetékesei. A megfizettetést a Szabadka déli lejárójánál megépített új fizetőkapunál alkalmazzák, összesen nyolc sávban.     

A békovai fizetőkapu készen áll a használatra. Nem hivatalos információk szerint nagyjából 400 dinárt kell fizetniük a Szabadka és Újvidék közötti útszakaszon az erre utazóknak. Kovač Vlado: „Használom, elég sűrűn, egészségügyi okok miatt, Újvidékig. A fizetést én most hallom először maguktól. Békovától lesz ez, ugye? Semmi jót nem gondolok erről lényegében, mert ez nekünk drágább lesz, amikor Újvidék felé megyünk. Gondolom, hogy nem a legjobb időben lett ez bevezetve, tekintettel az alacsony nyugdíjakra és fizetésekre, és így tovább.”

Egyes számítások szerint Szabadkától Nagyfényig 80, Topolyáig 110, Bácsfeketehegyig 200, Verbászig 265, az ókéri fizetőkapuig pedig mintegy 300 dinárba kerül majd az autópálya használati díja.

Ljubin Jovčov: „Igen használom, tekintettel arra, hogy az útdíj elég kedvező. Korábban az volt a gond, hogy elég magasak voltak az árak. Azért, mert én kombit vezetek, és ez a harmadik kategóriába tartozik, magasabb volt az útdíj, de most nem. Gondolom, az utóbbi időben nem nagyon jártam, lehet, hogy kiépítették az új fizetőkaput, nem tudok róla. Nem tudom, hogy van ezzel az új fizetőkapuval, de ameddig nem volt, addig rendszeresen használtam.”

Egyesek szerint nem azzal van a baj, hogy megfizettetik az autópálya használati díját, hanem, hogy a sztrádának nem megfelelő a minősége. Matijević Biljana: „Remélem, hogy a megfizettetés kifizetődő lesz. Röviden mondva, ha már megfizettetik, akkor az utak is jobbak lesznek.”

A fizetőkapuk üzembe helyezésével egy teljesen zárt rendszer lép életbe az autópályákon. Ez azt jelenti, hogy a belépéstől számítva annyit fizetünk majd, amennyi kilométert megteszünk. A pályára csatlakozáskor egy szelvényt kapunk, amikor pedig elhagyjuk az autópályát, annak felmutatásával igazolhatjuk, hogy mekkora távon használtuk ezt az utat. Így számolják ki, hogy mennyit kell fizetnünk. 

autópálya
útidíj
fizetőkapu

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.