Ugrás a tartalomra

Utolsó útjára kísérték Kasza Józsefet (videó)

2016.02.06
15:26
Utolsó útjára kísérték Kasza Józsefet Szabadkán
Utolsó útjára kísérték Kasza Józsefet Szabadkán. A Vajdasági Magyar Szövetség volt elnöke, egykori szabadkai polgármester és szerbiai kormányalelnök temetése a Bajai úti sírkertben volt. Több százan gyűltek össze a szabadkai temetőben, hogy végső búcsút vegyenek Kasza Józseftől. A szertartást az elhunyt végakarata szerint Orosz Attila bácskai református esperes vezette. A lelkész kiemelte, Kasza József hithű református volt, aki a lakosok mellett az egyházra is mindig gondolt. Kasza Józsefet családja, barátai, tisztelői és pályatársai kísérték utolsó útjára. A temetésen a szerbiai és a vajdasági politikum és közélet tagjai mellett Magyarország képviselői is megjelentek. Az elhunytat Andrea Boccelli Con te partiró, vagyis a Veled indulok majd el című dalának kíséretében helyezték végső nyugalomra. Kasza József 1945. február 6-án született Szabadkán. A közgazdasági középiskolát és a közgazdasági egyetemet is szülővárosában végezte. 1989 és 2001 között Szabadka polgármestere volt. 2000-ben tevékeny szerepet vállalt a miloševići rezsim megbuktatásában Szerbiában. A Zoran Đinđić vezette kormányban alelnöki posztot töltött be. Kasza József 12 éven keresztül vezette a Vajdasági Magyar Szövetséget. 1995-ben lett pártelnök, majd 2007-ben Pásztor István követte a poszton. Kasza szakmai pályafutása alatt több szabadkai cég pénzügyi szakembereként, illetve gazdasági vezetőjeként dolgozott. A politikust 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. 2011 júniusában nyugdíjba vonult. 2007 és 2011 júniusa között a szerbiai Agrobank szabadkai fiókjának igazgatója volt. 2012-ben a rendőrség nyomozást indított az Agrobank-ügyben, amelynek egyik gyanúsítottjaként Kasza József ellen is eljárás indult. Az ügyben azonban nem született jogerős bírósági ítélet.Ismerői szerint a 71 éves korában elhunyt Kasza József a köztudatban úgy marad meg mint egy karizmatikus politikus, aki nagy szerepet vállalt a 2000-es rendszerváltásban, és nagy erőfeszítéseket tett a vajdasági magyar közösségért.

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.