Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Utolsó útjára kísérték XVI. Benedek pápát

2023.01.05
11:48
2023.01.05
14:10
Forrás
Pannon RTV
Véget ért XVI. Benedek pápa temetésének nyilvános része, melyet a Szent Péter téren, több tízezer gyászoló előtt tartottak. A nyugalmazott egyházfő az óév utolsó napján, 95 évesen halt meg.

A Szent Péter téren tartott esemény 9:30-kor kezdődött, és az elhunyt emeritus pápa kérésére az egyszerűség jegyében zajlott. A téren már hajnaltól gyülekeztek az emberek, a temetésre pedig teljesen megtelt.

A gyászszertartás miséjét Ferenc pápa celebrálta, őt kerekesszékben tolták be a térre. Benedek, legyen most teljes az örömöd!, mondta beszédében Ferenc pápa, majd Isten kezébe ajánlotta elődjét. Ezután az Istent követő pásztorról, annak jellemzőiről beszélt: „Isten hűséges népe, amely itt ma összegyűlt, elkíséri most és Istenre bízza annak a lelkét, aki egykor pásztora volt."

A búcsúztatáson, amelyet az elhunyt kérésére az egyszerűség jegyében tartottak, Ferenc pápa mondott gyászmisét, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte. A katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy az elhunyt egyházfőt a hivatalban lévő búcsúztassa. Ferenc pápa latinul mondott prédikációjában úgy fogalmazott: Benedek legyen teljes az örömöd, majd Isten kezébe ajánlotta elődjét. Ezután az Istent követő pásztorról, annak jellemzőiről beszélt: Isten hűséges népe, amely itt ma összegyűlt, elkíséri most és Istenre bízza annak a lelkét, aki egykor pásztora volt.

„Kegyes Atyánk! Irgalmadba ajánljuk Benedek nyugalmazott pápát, akit Péter utódává és az egyház pásztorává, igéd rendíthetetlen hirdetőjévé, Isteni misztériumaid hűséges kiszolgáltatójává tettél. Engedd be őt kérünk a mennyei szentélybe, ahol minden kiválasztottad örvendezik az örök dicsőségnek. Köszöntet mondunk neked Urunk minden jótéteményért, amelyet jóságoddal megadtál a te néped javára. Add meg nekünk a hit vigaszát és a remény erősségét. Tiéd Atyánk élet forrása, az éltető lélekben Krisztus a halál legyőzője által minden tisztelet és dicsőség. Mindörökkön örökké!”

A gyászmisét 120 bíboros, 400 püspök és csaknem 4000 pap mutatta be. A liturgia után a tizenkét szürke eminenciás a vállára véve szállította végső nyughelyére Benedek pápát. Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte.

A szertartás ezt követő része, zárt körűen a nyilvánosság kizárásával zajlott, az elhunyt pápa kérésére szűk körben. A templomban a ciprusfa koporsót egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba tették, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyén helyezték el, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

XVI. Benedek pápa
temetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.