Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Vackor útra kelt

2018.03.28
17:26
2018.03.28
18:26
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelven megszerzett tudás biztos alapot ad a gyermek fejlődéséhez és magabiztosságához. Az Ábránd óvodában mintegy 50 magyar ajkú gyerek jár a magyar tannyelvű tagozatokra.

A Vackor program célja, hogy a szülőket időben tájékoztassa az anyanyelven való tanulás előnyeiről és fontosságáról, valamint azokról a kedvezményekről, amelyek azokat a gyermekeket és családokat érintik, akik magyar nyelvű oktatás mellett döntenek.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabó Szőke Izabella fontosnak tartotta, hogy már óvodás korától magyarul tanuljon gyermeke. „Ez az anyanyelvünk, ezen a nyelven beszélünk otthon, ezen a nyelven ismerik a gyerekek a meséket, a verseket. Fontos az, hogy a gyereknek legyen egy olyan nyelve, ami tényleg anyanyelv, amin minden gondolatát, minden érzését ki tudja fejezni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Vackor-program által azt szeretnék elérni, hogy minél több család döntsön úgy, hogy gyermekét anyanyelvű magyar óvodába, majd később iskolába írassa - hangsúlyozta Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. „Az anyanyelven történő oktatásnak nincs párja és nincs olyan indok, ami felülírhatja azt, hogy a kisebbségben élő gyermek a saját anyanyelvén tanuljon majd az iskolában. Márpedig, ha ez nem így történik, akkor a gyermek lelki világa és az önazonossága nem tud teljes egészében kiteljesedni.” A magyar tannyelven tanulóknak a tanmenet előirányozza azt is, hogy megismerjék a nemzeti kultúrát, történelmet és ápolják a néphagyományokat - tette hozzá Petkovics Márta.

Sebestyén Péter, az Ábránd óvoda óvodapedagógusa kiemelte: az ovi az első olyan közösség, ahova a gyermek bekerül, Ezért fontos, hogy az anyanyelvükön érintsék meg őket először. „Itt kapják meg azokat az alapokat, amire a későbbiekben tudnak majd építkezni. Tehát nagyon meghatározó az, hogy a későbbiekben hogyan gondolkodunk, milyen a látásmódunk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Élni kell tehát a lehetőséggel, ami adott, hogy az anyanyelvünkön tudunk a szülőföldünkön tanulni - hangzott el a Vackor-program ismertetőjén a Majsai úti Ábránd óvodában.

vackor
MNT
Petkovics Márta

Most

Népszerű