Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Vackor útra kelt

2018.03.28
17:26
2018.03.28
18:26
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelven megszerzett tudás biztos alapot ad a gyermek fejlődéséhez és magabiztosságához. Az Ábránd óvodában mintegy 50 magyar ajkú gyerek jár a magyar tannyelvű tagozatokra.

A Vackor program célja, hogy a szülőket időben tájékoztassa az anyanyelven való tanulás előnyeiről és fontosságáról, valamint azokról a kedvezményekről, amelyek azokat a gyermekeket és családokat érintik, akik magyar nyelvű oktatás mellett döntenek.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabó Szőke Izabella fontosnak tartotta, hogy már óvodás korától magyarul tanuljon gyermeke. „Ez az anyanyelvünk, ezen a nyelven beszélünk otthon, ezen a nyelven ismerik a gyerekek a meséket, a verseket. Fontos az, hogy a gyereknek legyen egy olyan nyelve, ami tényleg anyanyelv, amin minden gondolatát, minden érzését ki tudja fejezni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Vackor-program által azt szeretnék elérni, hogy minél több család döntsön úgy, hogy gyermekét anyanyelvű magyar óvodába, majd később iskolába írassa - hangsúlyozta Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. „Az anyanyelven történő oktatásnak nincs párja és nincs olyan indok, ami felülírhatja azt, hogy a kisebbségben élő gyermek a saját anyanyelvén tanuljon majd az iskolában. Márpedig, ha ez nem így történik, akkor a gyermek lelki világa és az önazonossága nem tud teljes egészében kiteljesedni.” A magyar tannyelven tanulóknak a tanmenet előirányozza azt is, hogy megismerjék a nemzeti kultúrát, történelmet és ápolják a néphagyományokat - tette hozzá Petkovics Márta.

Sebestyén Péter, az Ábránd óvoda óvodapedagógusa kiemelte: az ovi az első olyan közösség, ahova a gyermek bekerül, Ezért fontos, hogy az anyanyelvükön érintsék meg őket először. „Itt kapják meg azokat az alapokat, amire a későbbiekben tudnak majd építkezni. Tehát nagyon meghatározó az, hogy a későbbiekben hogyan gondolkodunk, milyen a látásmódunk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Élni kell tehát a lehetőséggel, ami adott, hogy az anyanyelvünkön tudunk a szülőföldünkön tanulni - hangzott el a Vackor-program ismertetőjén a Majsai úti Ábránd óvodában.

vackor
MNT
Petkovics Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.