Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vajdaság 34 középiskolájába juttat el tankönyveket az MNT

2019.10.09
16:05
2019.10.09
19:33
Forrás
Pannon RTV
Új segédtankönyveket biztosított a szerb, mint nem anyanyelv tantárgy tanításához a Magyar Nemzeti Tanács Vajdaság 34 középiskolájának.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az új kiadványok nemcsak a diákok igényeihez igazodnak, hanem az államilag előlátott új tantervhez is. A kötetet ma az Adai Műszaki Iskola diákjai is megkapták.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A tavaly elkészült, idén pedig a tavalyi sikerből fakadóan újranyomtatott segédtankönyveket szerdán délelőtt osztották szét az Adai Műszaki Iskolában.

Nagy Mélykúti Ádám, tanuló, Adai Műszaki Iskola: „Én ennek nagyon örülök, mert így legalább tudjuk fejleszteni az eddigi tudásunkat. Én eddig nem nagyon tudtam szerbül, de remélem, hogy sikerül ezen javítani.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kötet, amely idén is térítésmentesen jut el a középiskolás gólyákhoz a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Szerzői pedig hat olyan középiskolai szerbtanár, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek.

Natalija Gavrić Ugarak, szerző, szerbtanár, Adai Műszaki Iskola: „Az új tanterv szerint – most változott két éve – a szerbet úgy kell elsajátítani, hogy a mindennapi kommunikációban tudják a gyerekek használni, így Jerasz Anikó, akivel már régóta együttműködünk, elhívott minket, épp a mai napon volt az első találkozás Szabadkán, ahol megbeszéltük, hogy egy szöveg- és feladatgyűjteményt hozunk létre.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A segédtankönyv a 2018/2019-es tanévben került először a vajdasági magyar diákokhoz. A Magyar Nemzeti Tanács célja a kötettel, hogy a középiskolások hasznos szerb tudással rendelkezzenek négy év után, így pedig könnyebben válasszanak itteni egyetemet, főiskolát – mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Mivel a tavalyi évben is minden elsős középiskolás, aki magyar nyelven tanul, megkapta ezt a könyvet ajándékba, és nagyon jónak bizonyult, igény mutatkozott arra, hogy ebben az évben is újranyomtassuk ezt a segédtankönyvet. Mintegy 1400 példányban fogjuk kiosztani a héten, illetve a jövő héten. Ebben az évben is minden magyar ajkú középiskolás meg fogja kapni, valamint az őket tanító tanárok.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A segédtankönyv a kommunikációra, beszédkészségre helyezi a hangsúlyt. Nem titkoltan az is célja, hogy a diákok ne csak az első osztályban, hanem másodikban, harmadikban is forgassák, hiszen bő tudást nyújt, amelyben egy tanév után is van még feldolgozandó témakör.

tankönyv
Ada
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó
Natalija Gavrić Ugarak

Most

10:26

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 11:30

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.