Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vajdaság 34 középiskolájába juttat el tankönyveket az MNT

2019-10-09
16:05
2019-10-09
19:33
Forrás
Pannon RTV
Új segédtankönyveket biztosított a szerb, mint nem anyanyelv tantárgy tanításához a Magyar Nemzeti Tanács Vajdaság 34 középiskolájának.

Az új kiadványok nemcsak a diákok igényeihez igazodnak, hanem az államilag előlátott új tantervhez is. A kötetet ma az Adai Műszaki Iskola diákjai is megkapták.

A tavaly elkészült, idén pedig a tavalyi sikerből fakadóan újranyomtatott segédtankönyveket szerdán délelőtt osztották szét az Adai Műszaki Iskolában.

Nagy Mélykúti Ádám, tanuló, Adai Műszaki Iskola: „Én ennek nagyon örülök, mert így legalább tudjuk fejleszteni az eddigi tudásunkat. Én eddig nem nagyon tudtam szerbül, de remélem, hogy sikerül ezen javítani.”

A kötet, amely idén is térítésmentesen jut el a középiskolás gólyákhoz a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Szerzői pedig hat olyan középiskolai szerbtanár, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek.

Natalija Gavrić Ugarak, szerző, szerbtanár, Adai Műszaki Iskola: „Az új tanterv szerint – most változott két éve – a szerbet úgy kell elsajátítani, hogy a mindennapi kommunikációban tudják a gyerekek használni, így Jerasz Anikó, akivel már régóta együttműködünk, elhívott minket, épp a mai napon volt az első találkozás Szabadkán, ahol megbeszéltük, hogy egy szöveg- és feladatgyűjteményt hozunk létre.”

A segédtankönyv a 2018/2019-es tanévben került először a vajdasági magyar diákokhoz. A Magyar Nemzeti Tanács célja a kötettel, hogy a középiskolások hasznos szerb tudással rendelkezzenek négy év után, így pedig könnyebben válasszanak itteni egyetemet, főiskolát – mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Mivel a tavalyi évben is minden elsős középiskolás, aki magyar nyelven tanul, megkapta ezt a könyvet ajándékba, és nagyon jónak bizonyult, igény mutatkozott arra, hogy ebben az évben is újranyomtassuk ezt a segédtankönyvet. Mintegy 1400 példányban fogjuk kiosztani a héten, illetve a jövő héten. Ebben az évben is minden magyar ajkú középiskolás meg fogja kapni, valamint az őket tanító tanárok.”

A segédtankönyv a kommunikációra, beszédkészségre helyezi a hangsúlyt. Nem titkoltan az is célja, hogy a diákok ne csak az első osztályban, hanem másodikban, harmadikban is forgassák, hiszen bő tudást nyújt, amelyben egy tanév után is van még feldolgozandó témakör.

tankönyv
Ada
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó
Natalija Gavrić Ugarak

Most

10:07

Sokan elhalasztják az esküvőjüket

Törökbecsén a koronavírus-járvány megjelenése óta kilenc esküvőt mondtak le. A fiatalok többsége a nagy napot őszre tervezi, azonban vannak, akik a lakodalmi mulatságot jövő évre halasztották.

Népszerű