Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaságba érkezett a HelloWood alkotócsoport

2018-06-09
14:28
2018-06-09
16:41
Forrás
MTI
Még nem jártak Vajdaságban. Muzslyán az Emmausz Fiúkollégiumban tartották a programot.

A 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei tavaszi körútjának utolsó állomását tartották ma Muzslyán. Az egész napos program szervezői a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a HelloWood alkotócsoport és a Magyar Nemzeti tanács.     

Mintegy 200 személy részvételével, szentmisével kezdődött a hagyományos Családfesztivál, amelynek keretében fiatalabbak és idősebbek együtt alkottak a közösségért. A találkozót már várták a gyerekek és szüleik is egyaránt. Ispánovity Mónika, Muzslya: „Nagyon sok új barátot találnak, van, hogy külföldről is jönnek, van, hogy vendégcsaládok is vannak, vendéggyerekek, és jobban tudnak játszani, egymástól tanulni, egymásnak átadni a hagyományokat.”

Egy kreatív feladat könnyen összehozza az embereket, örömüket lelik az alkotásban – tapasztalták az eddigi programok során a HelloWood alkotócsoport tagjai. Janota Orsolya, programvezető, HelloWood alkotócsoport: „Mi is megteszünk mindent azért, hogy kedvet csináljunk a résztvevőknek, akkor tényleg, akár a legkisebbektől a legidősebbekig ez egy nagyon tartalmas együttlét tud lenni.”

A külhoni magyar családok éve kapcsolódik az előző tematikus évekhez, amellyel szinte minden célcsoportot megszólított a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság. Sok program és jelentős anyagi támogatás jutott el Vajdaságba is. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A mai rendezvény több szempontból is fontos és jelentős, az egyik, hogy a HelloWood építészeti alkotócsoport most van első alkalommal Vajdaságban, a másik pedig, ami nagyon fontos, ez a közösséghez, a közösség összetartozását helyezi előtérbe, hiszen nagyon fontosak az ilyen rendezvények, hogy a fiatalok, az idősebbek, a középkorosztály együtt gondolkodjon és együtt tegyenek a közösség érdekében.”

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság több olyan magyar kisközösségeket keresett fel a Kárpát-medencében, ahol nyitottak voltak a közösségépítő programokra. Hajnal Virág, főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország: „Tavasszal több körutunk is volt, a Magyar Védőnők Egyesületével, az Otthon segítünk Alapítvánnyal, azokat a szakembereket igyekeztünk szakmailag segíteni, akik a kisgyermekes családoknak nyújtanak minden nap segítséget, az édesanyáknak, a családoknak, édesapáknak, hogy minél jobban tudják és nagyobb biztonságban érezzék a gyerekeiket.”

A nap végére az Emmausz Fiúkollégium udvara egy közösen elkészített biciklitárolóval lett gazdagabb.

Hellowood
Muzslya
2018 a külhoni magyar családok éve

Most

15:41, Frissítve: 16:51

Újabb 704 okostábla a vajdasági iskoláknak

Lezárult a tartományi kormány okostáblát minden iskolába elnevezésű pályázata. Vajdaság-szerte 704 új okostáblát juttattak el az oktatási intézményekbe. Használatukat a báni palotában mutatták be.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.