Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója Topolyán

2020.10.11
13:10
2020.10.12
10:13
Forrás
Pannon RTV
A hétvégi programmal a természetvédelmet népszerűsíti a fiatalok körében a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Az állattan, az ökológia, az antropológia, valamint a néprajz és a természet témakörökben tartottak a hétvégén előadásokat a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozóján, Topolyán. A rendezvény lehetőséget biztosít a fiatal kutatóknak, hogy bemutathassák kutatási eredményeiket. Az idei volt sorrendben az ötödik találkozó.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A találkozóra minden évben Vajdaság több területéről érkeznek résztvevők. Suturović Edita előadó saját tapasztalatait osztotta meg a biokertészkedésről, arról, hogy hogyan lehet permetszerek nélkül védeni a konyhakerti növényeket. Megoldás lehet az, ha a konyhakerti növények között a vadon élő növényfajokat engedik növekedni - mondta a szakember. „Olyan rovarok, amelyek sajnos valamilyen kárt mégis tudnak tenni a zöldségekben, azok jobban szeretik a vadonban élő növényfajokat, és inkább ezeken a növényeken élnek, és ennek köszönhetően elkerülik a zöldségeket.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A programsorozattal a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület igyekszik népszerűsíteni a fiatalok körében a természetvédelmet. Az előadások és a kutatások pedig segítséget nyújtanak az egyetemisták számára a diplomamunka védéséhez is - mondta Sihelnik József, az egyesület titkára. „Ökológia, állattan, tehát ezek a témák merültek fel, és az előadások igazából elég színesek voltak. A baglyok táplálkozásától kezdve a különböző népi gyógyászatokon át, fiatal gyerekeknek, tehát középiskolásoknak a testzsírindexének a mérése. Ilyen témák merültek fel.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A tavaszi kijárási tilalmak alatt Karađorđevo egész területén nagy mértékű állatmérgezés történt. A keletkezett természeti károkról Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke készített beszámolót. „Karađorđevo település körül szó szerint végig voltak téve ezek a mérgek, és azért is mondtam, hogy szisztematikus, mert dűlő út mellett volt, és minden 100 vagy 150 méteren volt kidobva az egy vagy két húsdarab, látszott, hogy kisebb, nagyobb csalik voltak.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója idén kétnapos volt, a rendezvénynek pedig a Topolyai Művésztelep adott otthont.

természetkutatók
természetvédelem
Arcus Környezetvédő Egyesület
Topolya
Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója
előadások
Madármérgezés

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.