Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A vajdasági magyar tehetséges diákokat ünnepelték Szabadkán

2019.03.23
07:42
2019.03.23
20:15
Forrás
Pannon RTV
Kiemelkedő vajdasági magyar diákokat, művészeket, sportolókat és tanárokat díjaztak Szabadkán, a VII. Vajdasági Tehetség Gálán. A MNT ötezer dináros támogatással segíti az ifjú tehetségeket.
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Az ünnepség az szegedi Bartók gyermekkórus előadásával kezdődött.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A gálán bemutatkoztak Vajdaság legtehetségesebb általános- és középiskolásai illetve egyetemistái. A kishegyesi Gál József a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója. Az első éves gimnazista számos matematikai versenyen ért el kimagasló eredményt, de a reáltudományok mellett a küzdősportokban is otthonosan mozog. A fiatal tehetség a nemzetközi matematikai versenyeken elért eredményeire a legbüszkébb.

Gál József, diák, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta: „A nemzetközi szerepléseimet emelném ki. Kétszer is kijutottam már a nemzetközi döntőre matematikából több fajta versenyen is például a Curie-n is, illetve karatéból tavaly az országban második lettem a kategóriámban és vajdasági első.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A VII. Vajdasági Tehetség Gálán Illés Tibor matematikust, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét valamint Görög Noémi és Görög Enikő zongoraművészeket tüntették ki a Tehetségnagykövet címmel.

Illés Tibor, matematikus, a BME tanszékvezető egyetemi docense, Magyarország: „Én azt hiszem, hogy ez nagyon nagy megtiszteltetés és nagy munkára sarkall, de én igazából mindig nagyon maximalista voltam. De nem akarom feljebb emelni a lécet, azt hiszem, hogy ez is elegendő a hallgatóim számára. Leginkább azt szeretem, amikor doktoranduszokkal dolgozhatok, a személyes kapcsolaton keresztül tanítani.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Az idei pályázatra öt kategóriában 70 jelölés érkezett a vajdasági oktatási intézményekből - mondta De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke: „A vajdasági magyar tehetséges diákoknak az ünnepe ez. Azokat a diákokat ünnepeljük, aki tehetségükkel, szorgalmukkal, kitartásukkal és az eddig elért eredményeikkel már kitűntek a kortársaik, barátaik körében és most egyfajta megbecsülés jeléül, itt vannak és díjazzuk őket.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A díjátadón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, az MNT személyenként ötezer dinárral járult hozzá a díjazott fiatalok támogatásához. Hajnal Jenő hozzátette, reméli, hogy a jövőben egy egységes tehetségsegítő program részeként segíthetik majd a fiatalokat.

Szabadka
Tehetség Gála
De Negri Ibolya

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.