Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A vajdasági magyar tehetséges diákokat ünnepelték Szabadkán

2019-03-23
07:42
2019-03-23
20:15
Forrás
Pannon RTV
Kiemelkedő vajdasági magyar diákokat, művészeket, sportolókat és tanárokat díjaztak Szabadkán, a VII. Vajdasági Tehetség Gálán. A MNT ötezer dináros támogatással segíti az ifjú tehetségeket.
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Az ünnepség az szegedi Bartók gyermekkórus előadásával kezdődött.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A gálán bemutatkoztak Vajdaság legtehetségesebb általános- és középiskolásai illetve egyetemistái. A kishegyesi Gál József a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója. Az első éves gimnazista számos matematikai versenyen ért el kimagasló eredményt, de a reáltudományok mellett a küzdősportokban is otthonosan mozog. A fiatal tehetség a nemzetközi matematikai versenyeken elért eredményeire a legbüszkébb.

Gál József, diák, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta: „A nemzetközi szerepléseimet emelném ki. Kétszer is kijutottam már a nemzetközi döntőre matematikából több fajta versenyen is például a Curie-n is, illetve karatéból tavaly az országban második lettem a kategóriámban és vajdasági első.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A VII. Vajdasági Tehetség Gálán Illés Tibor matematikust, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét valamint Görög Noémi és Görög Enikő zongoraművészeket tüntették ki a Tehetségnagykövet címmel.

Illés Tibor, matematikus, a BME tanszékvezető egyetemi docense, Magyarország: „Én azt hiszem, hogy ez nagyon nagy megtiszteltetés és nagy munkára sarkall, de én igazából mindig nagyon maximalista voltam. De nem akarom feljebb emelni a lécet, azt hiszem, hogy ez is elegendő a hallgatóim számára. Leginkább azt szeretem, amikor doktoranduszokkal dolgozhatok, a személyes kapcsolaton keresztül tanítani.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Az idei pályázatra öt kategóriában 70 jelölés érkezett a vajdasági oktatási intézményekből - mondta De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke: „A vajdasági magyar tehetséges diákoknak az ünnepe ez. Azokat a diákokat ünnepeljük, aki tehetségükkel, szorgalmukkal, kitartásukkal és az eddig elért eredményeikkel már kitűntek a kortársaik, barátaik körében és most egyfajta megbecsülés jeléül, itt vannak és díjazzuk őket.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

A díjátadón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, az MNT személyenként ötezer dinárral járult hozzá a díjazott fiatalok támogatásához. Hajnal Jenő hozzátette, reméli, hogy a jövőben egy egységes tehetségsegítő program részeként segíthetik majd a fiatalokat.

Szabadka
Tehetség Gála
De Negri Ibolya

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.