Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdasági továbbtanulási lehetőségek az Edu-Expo 2018-on

2018-12-14
12:34
2018-12-14
14:46
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság minden magyar tannyelven is oktató felsőoktatási intézménye megjelent az Edu-Expo 2018 című rendezvényen a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Az érdeklődő végzős középiskolások kedvükre válogathattak a szakok közül és megismerkedhettek az ösztöndíj lehetőségekkel is.

Tömegesen jelentek meg a végzős diákok a szabadkai Edu-Expo rendezvényen. A kedvező feltételek miatt egyre többen döntenek a Vajdaságban való továbbtanulás mellett.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola standja előtt szinte tolongtak az érdeklődők. Márton Tas szerint itthon is magas színvonalú felsőoktatási intézményekbe lehet járni.

Márton Tas, végzős tanuló, Ivan Sarić Műszaki Középiskola, Szabadka: „Engem leginkább a műszaki főiskolák érdekelnek, például a VTŠ és FTN. Rengeteg lehetőség van. Azért jöttünk el, hogy megtudjuk, hogy merre és mint.”

Egészségügy terén is lehet felsőfokú képzést szerezni Vajdaságban magyarul. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán ápolókat képeznek.

Viderker Rita, hallgató, PTETK, zombori kihelyezett képzés: „Az oktatók nagyon jók, az oktatás is színvonalas, a gyakorlatok a pécsi klinikákon vannak és az ottani demonstrátori termekben. És nagyon tetszik.”

Az Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Karának Magyar Tanszékén végzett hallgatók a magyartanári diplomával más szakmákban is érvényesülhetnek.

Albert Éva, hallgató, Magyar Tanszék, Újvidék: „Lehetünk mondjuk lektorok, szerkesztők, tévénél, újságoknál is el tudunk helyezkedni.”

A rendezvényt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierépítő Központja szervezte.

Zsoldos Búzás Brigitta, tag, Karrierépítő Központ, MTTK, Szabadka: „Meg kell győzni a hazai középiskolásokat, hogy nem csak külföld irányába lehet tekinteni. Hisszük, hogy a lehetőség itthon van, de ezt meg kell nekik mutatni. Ha nincsenek eléggé tájékoztatva, akkor ha máshonnan jön az információ, akkor azt fogják befogadni.”

A megnyitón felszólalt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is, aki a Vajdaságban való továbbtanulásra biztatta a fiatalokat.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Szeretnénk, ha a fiatalok tudnának ezekről a lehetőségekről, ha élnének a felvételi felkészítőprogramunkkal, a szerb nyelvi felzárkóztató programunkkal, ha élnének az ösztöndíj lehetőségekkel, kihasználnák a demonstrátori tevékenységet. Szeretnénk felkelteni az érdeklődésüket, hogy az itthoni továbbtanulás mellett döntsenek.”

Az Edu-Expón nemcsak szabadkai, hanem topolyai, adai, csókai, magyarkanizsai és más településekről érkező középiskolások is tájékozódhattak a felsőfokú továbbtanulási lehetőségekről.

Edu-Expo
Szabadka
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Jerasz Anikó

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.