Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

A vajdaságiak fogyasztják a legrosszabb minőségű ivóvizet Szerbiában

2021.09.07
18:45
Forrás
Szerbiai RTV
A Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartomány 43 pontján vettek mintát és csak 20 felelt meg az egészségügyi előírásoknak.

Az intézet szerint 100 százalékban fogyasztásra alkalmatlan a víz Temerinben és Adán, 96 százalékban Cservenkán, és már korábbról is ismeretes, hogy Nagybecskereken, Nagykikindán és más községekben tilos a csapvíz fogyasztása.

Temerinben az alapvető gondot az arzén jelenti, de a helyi közvállalat arra int, hogy nem kell pánikot kelteni. Željko Džakula, a Temerin KKV igazgatója szerint annak tudható be a magas arzéntartalom, hogy 2003-ban ötödére csökkentették a megengedett mennyiséget literenként, így a temerini víz fogyasztásra alkalmatlan lett. Az illetékes a 2022 januárjában kiépülő új vízgyár kiépítésétől várja a változást. 

Nagykikindán két évtizede kezdték meg a vízgyár építését, a tervek szerint a 11,4 millió eurós befektetés két és fél év múlva készül el.

Nagybecskereken az önkormányzat pert indított a vízgyárat kiépítő befektető ellen, mert nem az előre szerződött minőségű víz jut a csapokba.

Bánát több községében is színe, íze és szaga is van a csapvíznek, ami a furatokba bejutó őstengeri üledékből, a mezőgazdaságban használt permetszerektől, műtrágyáktól, valamint a kezeletlenül kiengedett szennyvízből is ered. 

Batut Közegészségügyi Intézet
ivóvíz
Vajdaság

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.