Ugrás a tartalomra
Viakter Olga

Vajdaságiak külföldön - szétszakadt családok járvány idején

2021.04.20
20:35
2021.04.20
20:48
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus megjelenésével mindenki élete megváltozott. Amikor 2019. november 17-én diagnosztizálták az első koronavírusos megbetegedést a kínai Vuhanban, nem számítottunk arra, hogy világjárvány lesz belőle.

A járvány a külföldön élő vajdasági magyarok életét is megnehezíti. Sokan a vírus miatt nem tudnak hazautazni, találkozni szeretteikkel.

Finta Leontina 2015-ben költözött ki Németországba. Szülei már évek óta kint éltek, így ő is kiköltözött a jobb élet reményében. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen sok emberrel ellentétben neki megmaradt a munkahelye.

A szintén Németországban élő Sterbik Emese és párja igazi utazók. Jártak többször Görögországban, voltak Párizsban és Disneylandet is körbejárták. Most a munka és a pihenés tölti ki mindennapjaikat.

Hős Noémi 2012-óra él Svájcban. Elmondta, először az emberek nem vették komolyan a járványt. Aztán, amikor súlyosbodni kezdett a helyzet, sokan pánikba estek, és lerohanták a boltokat. Ez azóta már megváltozott. Megszokták az újonnan kialakult helyzetet.

Noémi testvére, Csongor Japánban kezdett új életet. Jelenleg angolt tanít óvodás és általános iskolás korú gyerekeknek. A koronavírus megjelenése óriási pánikot keltett a kelet-ázsiai országban. A boltokból szinte pillanatok alatt elkapkodták a wc-papírt, a maszkokat, a fertőtlenítőszereket. A hatalmas pánik ellenére nem hoztak komolyabb korlátozásokat.

Viakter Olga 2018-ban egy ösztöndíjpályázatnak köszönhetően költözött ki Kanadába. A Saskatooni Magyar Egyesületnél tevékenykedett. A koronavírus miatt ez a program megszakadt, és az általuk szervezett rendezvények is mind elmaradtak. Tehát az ottani élet is teljesen megváltozott. Olga legnehezebb pillanatának esküvője szervezését és lebonyolítását élte meg. Szülei és barátai csak az online térben tudtak vele lenni. Mindenki nagyon hiányzik neki, hiszen már több mint 2 éve nem járt itthon. A sok nehézség ellenére pozitívan tekint a jövőbe:

„Biztos, hogy egyszer vége lesz, és azután újra találkozhatunk az otthoni szeretteinkkel. Kitartás, biztos hogy hamarosan vége lesz!”

vajdasági
külföld
szétszakadt
család
járvány

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.