Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vállaljuk fel kereszténységünket, vállaljuk fel magyarságunkat!

2022.09.30
10:55
2022.09.30
15:32
Forrás
Pannon RTV
Az ideiglenesen külföldön tartózkodó és ingázó szerbiai állampolgárok is kötelesek részt venni a szombaton kezdődő népszámláláson.

Amennyiben nem tartózkodnak otthon az összeíró látogatása alkalmával, úgy a velük egy háztartásban élők is bediktálhatják adataikat. Ada községben is felkészültek a holnap kezdődő népszámlálásra.

Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

A legutolsó népszámláláskor Ada községben 16991-re volt tehető a lakosság száma.

Bazsó Viktor, Ada: „Elég sok ideje már találgatunk, hogy mennyi fiatal ment ki külföldre, vagy, kik azok, akik ingáznak, itt élnek és külföldön laknak. Szerintem jó lenne tudnunk most már, hogy kb. mennyi fiatal és idős maradt még itt az országban. Lehet, hogy csak a pánik nagy és lehet, hogy nincs is olyan rossz helyzet. Sok fiatalt ismerek én is, aki hazaköltözött.”

Bartus Péter, Ada: „Szívesen várjuk a kérdezőket és szerintem azt is szét kellene választani, hogy mennyien maradtunk itt fiatalok, középkorosztály és idősek. Ajánlom mindenkinek, hogy vegyen részt a népszámláláson.”

Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

Az összeírók, vagyis a kérdezőbiztosok és azok képzői Ada községben területi felosztásban látnak hozzá a munkához október elsején. A többségében magyarok lakta községben a Magyar Nemzeti Tanács által megbízott két magyar ajkú fordító is megkönnyíti majd a munkát.

Lakatos Adrián, népszámláló kérdezőbiztos-képző: „Ada községben holnap reggel 8:00-kor 40 összeíró valamint hét összeíró képző fog elindulni felkészülve a népszámlálás okozta megpróbáltatásokra. Fontos kiemelnem, hogy mind a képzők, mind pedig az összeírók intenzív képzésen mentek át, ahol felkészültek minden egyes akadályra, amely esetleg eléjük kerülhet.”

Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

Egyebek között a nemzetiségi és felekezeti hovatartozásra vonatkozó, valamint az anyanyelv kérdésének megválaszolására senki sem kötelezhető, de ezek megvallásának vitathatatlanul fontos szerepe van a vajdasági magyarság jogérvényesítésében.

Tóbiás József, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke: „Vállaljuk fel kereszténységünket, vállaljuk fel magyarságunkat, hiszen ez nem puszta statisztikai adat lesz a végén, hanem nagyban befolyásolhatja a jövőnket, arról nem is beszélve, hogy oktatási, művelődési és tájékoztatási intézmények állami pénzelését is többek között befolyásolja. Nem mindegy, hogy hányan vagyunk.”

Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

A 2022-es népszámlálásról szóló törvény kötelezi a polgárokat, hogy részt vegyenek a népszámláláson és együttműködjenek az összeírókkal, pontos és teljes adatok megadásával.

Vastag Róbert, Ada község Népszámlálási Bizottságának elnöke: „Egyébként a törvény előírja a 20-tól 50 ezer dináros pénzbírságot, aki ennek nem tesz eleget. Annak ellenére, hogy a kérdőívek illetve a portálon lévő – mivel laptopokon keresztül fog történni az összeírás - szerb nyelven van, az összeírók nagy része beszél mind a két nyelven.”

Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

Az október 31-én végződő összeírás eredményeit, vagyis az első hivatalos adatokat előreláthatólag november végén teszik közzé.

keresztény
magyar
népszámlálás

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.
12:29, Frissítve: 15:31

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.