Ugrás a tartalomra
Ünnepség résztvevői
MTI Fotó: Biró István

A vallásszabadság jubileumát ünnepelték az erdélyi Tordán

2018-01-13
15:16
2018-01-13
15:29
Forrás
hirado.hu, MTI
Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a katolikus, evangélikus, református és unitárius vallás szabadságát és egyenjogúságát.

Az egymás iránti szeretet szükségességét hangsúlyozták az egyházi vezetők az erdélyi Tordán. A résztvevő magyarországi és romániai egyháztagok, politikusok, magánszemélyek az erdélyi országgyűlés 450. évfordulóján tartott hálaadó ünnepségen vettek részt. Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a négy vallás – katolikus, evangélikus, református, unitárius – szabadságát és egyenjogúságát.

Kövér László beszédet mond

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerint Közép-Európa 450 éve példát mutatott a világnak, és ma is ezt teheti. A Magyar Unitárius Egyház azt kéri a magyar, a román és az Európai Parlamenttől, hogy foglalják határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává.

Erdély
Torda
vallásszabadság

Most

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.