Ugrás a tartalomra
Ünnepség résztvevői
MTI Fotó: Biró István

A vallásszabadság jubileumát ünnepelték az erdélyi Tordán

2018-01-13
15:16
2018-01-13
15:29
Forrás
hirado.hu, MTI
Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a katolikus, evangélikus, református és unitárius vallás szabadságát és egyenjogúságát.

Az egymás iránti szeretet szükségességét hangsúlyozták az egyházi vezetők az erdélyi Tordán. A résztvevő magyarországi és romániai egyháztagok, politikusok, magánszemélyek az erdélyi országgyűlés 450. évfordulóján tartott hálaadó ünnepségen vettek részt. Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a négy vallás – katolikus, evangélikus, református, unitárius – szabadságát és egyenjogúságát.

Kövér László beszédet mond

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerint Közép-Európa 450 éve példát mutatott a világnak, és ma is ezt teheti. A Magyar Unitárius Egyház azt kéri a magyar, a román és az Európai Parlamenttől, hogy foglalják határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává.

Erdély
Torda
vallásszabadság

Most

07:57, Frissítve: 08:04

Hatalmas problémát okozott a Friederike

Sűrű havazással és helyenként óránként csaknem 120 kilométeres széllel érkezett a Friederike vihar Lengyelországba. Az utakon óriási fennakadásokat okozott. A tömegközlekedés sok helyen megbénult.
19:06, Frissítve: 19:17

Változékony marad az idő

Továbbra is változékony időjárásra számíthatunk térségünkben. Szombaton felszakadozik a felhőzet, vasárnap hóesés is lehet. A jövő hét elején borongós idő, majd időszakos napsütés is várható.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.