Ugrás a tartalomra
Ünnepség résztvevői
MTI Fotó: Biró István

A vallásszabadság jubileumát ünnepelték az erdélyi Tordán

2018-01-13
15:16
2018-01-13
15:29
Forrás
hirado.hu, MTI
Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a katolikus, evangélikus, református és unitárius vallás szabadságát és egyenjogúságát.

Az egymás iránti szeretet szükségességét hangsúlyozták az egyházi vezetők az erdélyi Tordán. A résztvevő magyarországi és romániai egyháztagok, politikusok, magánszemélyek az erdélyi országgyűlés 450. évfordulóján tartott hálaadó ünnepségen vettek részt. Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a négy vallás – katolikus, evangélikus, református, unitárius – szabadságát és egyenjogúságát.

Kövér László beszédet mond

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerint Közép-Európa 450 éve példát mutatott a világnak, és ma is ezt teheti. A Magyar Unitárius Egyház azt kéri a magyar, a román és az Európai Parlamenttől, hogy foglalják határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává.

Erdély
Torda
vallásszabadság

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.