Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vállvetve már 1456-ban is

2022.07.22
15:23
2022.07.22
16:36
Forrás
Pannon RTV
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek ma Belgrádban. 566 évvel ezelőtt magyarok és szerbek vállvetve harcoltak a Nándorfehérvár várát ostromló, komoly túlerőben lévő oszmán hadakkal szemben.

Végül közös erővel sikeresen legyőzték a törököket. Belgrádot ezt követően a kereszténység védőbástyájának nyilvánították. A csatában részt vett hősök emlékére a belgrádi Kalemegdanon állítottak fel emléktáblát, amit ma Magyarország nevében Pintér Attila belgrádi nagykövet, Szerbia nevében pedig Darija Kisić Tepavčević munka- és szociálisügyi miniszter koszorúzott meg. Emellett huszár egyesületek is elhelyezték az emlékezés virágait.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „A kis és szomszédos népek akkor tudnak megmaradni, fennmaradni, ha együttműködnek egymással. Mindig van lehetőség arra a szomszédos népek esetében, hogy megtaláljuk az együttműködés megfelelő formáit. 1456-ban magyarok és szerbek vállvetve küzdöttek az Oszmán Birodalom hadseregével, a világ akkor legerősebb hadseregével szemben. Nagyjából hasonló a tanulság ma is, hiszen ma is számtalan kihívással, problémával szembesül Magyarország és Szerbia. Azt gondolom, akkor lehetünk sikeresek és eredményesek, ha a két kormány, a két nép, a két ország egymással együttműködik.”

Pintér Attila
Nándorfehérvár
nándorfehérvári csata

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.