Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Valóra vált álom Bogarason

2021.11.07
20:12
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között felszentelték a bogarasi Szent Anna-templomot. A Zenta községhez tartozó picinyke település híveinek több évtizedes álma teljesült. Az ünnepélyes szentmisén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondott szentbeszédet.

A 420 lelket számláló bogarasiaknak 25 éves álma vált valóra a templom felépítésével, ugyanis az alapkövét még 1996-ban tették le, és most, 2021-ben avatták fel a bogarasi Szent Anna-templomot.

Pannon RTV

A település a múlt század hatvanas éveiben jött létre, az itt élők nagy része mezőgazdasággal foglalkozó, katolikus magyar. A 15 éves bogarasi Repecki Dominik is hívő családban nevelkedik. Lenyűgözte az új templom látványa: „Igazából fura, eddig csak egy kis házba jártunk misére. Meglepő az új templom, nagyon tetszik.”

Pannon RTV

A szentmise és a Szent Anna-templom felszentelése előtt rövid ünnepséget és művelődési műsort tekinthettek meg a megjelent vendégek és a bogarasiak.

A templom a két és fél évtized alatt túlnyomórészt adományokból épült fel. Szentbeszédet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondott. Azt üzente, büszke arra, hogy bár csak néhány gerendával, de az ő közössége is hozzájárult a Szent Anna-templom felépítéséhez: „A mai evangélium pont arról szól, hogy Jézus nézi, hogy ki mennyi pénzt rak a templomperselybe, és megdicsér egy öreg nénit, aki két kis krajcárt rakott bele. Mi erdélyi magyarok, vagy a Szent Ferenc Alapítvány gyerekei ebbe a templomba néhány gerendát raktunk, és tényleg jólesik, hogy nemcsak a jó Isten, hanem a püspökök is észreveszik, hogy az összefogásból élet fakad.”

Pannon RTV

Három év alatt ez már a második felépített templom, amely Nagy József, zentai plébános nevéhez fűződik: „Ebben a faluban még egy kereszt sem volt a kilencvenes évek előtt. Elkezdtünk 1992-93-ban itt misézgetni a munkásszálláson, aztán kaptuk ezt a placcot, itt volt egy kis ház, átalakítottuk, de ha harmincan voltunk, akkor kettőnek ki kellett menni. Ezt 25 éve építjük, és végül a magyar kormány jóvoltából befejezzük.”

Pannon RTV

Nagy József plébános, azaz, ahogyan a hívek ismerik, Józsi atya szolgál majd a jövőben is Bogarason, immár az új Szent Anna-templomban. Egy templom felszentelésénél felemelőbb pillanat nem is lehet – ezt már Hajnal Jenő mondta. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: a bogarasi templom felépítése arról árulkodik, hogy a legreménytelenebb álmok is valóra válhatnak: „A Vajdasági Magyar Szövetség és Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezője volt, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogassa a templom befejezését, és igazán hosszú idő után ennek a támogatásnak lett az eredménye az, hogy ma templomot szentelhetünk.”

Pannon RTV

Vajdaság-szerte jelenleg is több mint húsz helyen zajlanak templomfelújítások, ugyanis fél évvel ezelőtt jelentős anyaországi támogatás érkezett, amely elsősorban a templomok állagmegőrzését célozta meg – mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, ennek részeként sikerült pénzt biztosítani a bogarasi templom felépítésére: „Még messze nem fejeződött be, de azt gondolom, már karnyújtásnyira van a munkálatok befejezése is, és hát a mai ünnepi pillanat pedig a templomnak a fölszentelése. Még itt az udvart kell helyrehozni, a haranglábat kell felépíteni, de megvan hozzá a forrás, megvannak hozzá az eszközök.”

A bogarasi Szent Anna-templomot főtisztelendő Slavko Večerin, szabadkai megyéspüspök szentelte fel.

Bogaras
Böjte Csaba
Szent Anna-templom
Nagy József
Vajdasági Magyar Szövetség
Slavko Večerin
Pásztor István
Hajnal Jenő

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.