Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A válságstáb ajánlása szerint teszt és karantén nélkül is be lehetne lépni Szerbiába

2020-05-19
17:20
2020-05-19
22:18
Forrás
Pannon RTV
Beutazási engedélyre sem lesz szükségük a külföldi állampolgároknak – erről döntött ma a válságstáb. A javaslatról csütörtökön dönt a kormány.

Péntektől koronavírus-teszt és kéthetes karantén nélkül is be lehet lépni Szerbiába - ez a válságstáb javaslata. A kormány várhatóan csütörtöki ülésén dönt a kérdésről. A feltétel nélküli belépés az országba a szerbiai és minden más ország állampolgáraira egyformán vonatkozik - részletezte dr. Darija Kisić Tepavčević, a stáb tagja. Hozzátette: a fertőzöttek aránya a teszteltek számához képest egy százalék alatti, így lassan kimondható, hogy Szerbia a járvány végéhez közelít. A stáb ülésén egy másik javaslat is szerepelt, ami szerint először csak a régió országai előtt nyit meg a határ, a kormánynak azonban végül a teljes nyitás javaslatát küldték el a szakemberek.

A válságstáb ajánlása értelmében péntektől nem lenne szükség a Szerb Köztársaságba való belépéskor sem negatív tesztre, sem külön engedélyre - nyilatkozta Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette: „Tekintettel a kedvező járványügyi helyzetre, és a viselkedési formák kellő betartására a környező országokban is, arról döntöttünk, hogy péntektől nem lesz szükség semmilyen bizottsági döntésre, sem tesztelésre, az országba való belépéskor. Ez a mi állampolgárainkra és más országok állampolgáraira is vonatkozik. Ez egyelőre csak ajánlás ebben a pillanatban, és attól függően, hogy ezt a javaslatot a kormány is támogatja-e, tudni fogjuk, hogy ez a döntés valóban életbe lép-e. De hangsúlyozom, hogy ez a válságstáb ajánlása.”

Minden személy, aki a Szerb Köztársaság területére lép, egészségügyi felvilágosítást kap, mihez kell tartania magát, amennyiben olyan területről érkezik, ahol a vírus még mindig fokozottan jelen van. Az ajánlásokat várhatóan csütörtöki ülésén fogadja el a szerb kormány.

A koronavírus PCR-tesztjei szerb és külföldi állampolgárok személyes kérésére is elvégeztethető lesz és hatezer dinárba kerül egységesen, az egész köztársaság területén. A tesztelés ingyenes marad az egyetemi hallgatók és a kiskorúak számára - mondta Dr. Sanja Radojević Škodrić. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója kiemelte: „Személyes kérésre péntektől végeztethető el a teszt. Mindegyik közegészségügyi intézetben és egészségházban meg lehet majd csináltatni. A tesztelés ára 6000 dinár lesz, amikor a polgár saját kérésére végzik el. Péntektől nyitunk egy folyószámlát, amire a polgárok befizethetik ezt az összeget, és így elvégeztethetik a tesztelést.”

Az illetékesek közölték, soha nem indítványozták a közterületen maszkot nem viselők büntetését. Ezt azért mondták, mert az elmúlt napokban számos erre vonatkozó spekuláció látott napvilágot. Ennek ellenére a válságstáb orvosai minden polgárt arra kérnek, viselkednek felelősségteljesen önmagukkal és másokkal szemben is, mert a járvány még nem ért véget. A vírus aktivitása jelentősen meggyengült, de továbbra is szükség van az óvatosságra, a szájmaszkok és gumikesztyűk viselésére, a társadalmi távolságtartásra, valamint a fertőtlenítőszerek használatára.

határ
Darija Kisić Tepavčević
koronavírus
koronavírus-járvány

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.