Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Változott a közlekedés rendje a röszkei autópálya határátkelőn

2023.06.05
13:06
2023.06.05
16:13
Forrás
Pannon RTV
Mától külön sávba sorolják az uniós és nem uniós utazókat. Az autósokat utazási okmányaik alapján a határvadászok irányítják a megfelelő kapuhoz. Az uniós sor gyorsabb átkelést jelent, míg a nem uniós állampolgároknak több kaput is fenntartanak.

Hétfő délelőtt nem volt 15 percet meghaladó várakozás a Horgos-Röszke nagyhatáron. Mindkét oldalon folyamatosan történt az átkelés. Hogy ez az új rendszernek vagy a szokásosnál gyérebb forgalomnak volt-e köszönhető, még nem tudni. A próba azonban minden esetre elkezdődött, vagyis ezentúl külön sávban engedik át az uniós és nem uniós állampolgárokat.

Az új rendszer lényege, hogy amikor valaki átlépett a szerb határon, de még nem sorakozott be a magyar oldalon, vagyis a két határ között van, akkor a határvadászok elveszik és megtekintik az utazási okmányait, és ez alapján sorolják be az utazót vagy az uniós vagy a nem uniós állampolgárok sorába. Ugyanez vonatkozik a magyar oldalra is, vagyis a Magyarország irányából Szerbiába érkezőkre, azzal, hogy az ő utazási okmányaikat még Magyarország területén, a határra való besorakozás előtt ellenőrzik le.

Az utazók egyelőre elégedettek. Az uniós állampolgároknak egy sort tartottak fenn, ahol gyorsan átkelhettek. A nem uniós okmányokkal rendelkezőket viszont három sávban is engedték, így nekik sem kellett sokat várniuk.

Németh Eduárd: „Nagyon örülök neki, és remélem, hogy ez így is marad a nyári szezonra is, amikor tömeg lesz a határon.”

Nikola Uzelac: „Tudomásom szerint ez már régebb óta így van az uniós útlevelekkel kapcsolatban, csak van, amikor tiszteletben tartják, és van, amikor nem. Szerintem maga az ötlet jó. Csak ha már ilyen jó a kapcsolat Szerbia és Magyarország között, akkor jó lenne ha felgyorsítanák az átkelést a szerbek és a magyarok számára is, ha lenne nekik is egy külön sáv. A többi országnak meg legyen másként.”

Jelena Berar: „Jó a rendszer annak, aki az Unióban van, úgy nekünk is megfelelne a gyors sáv, de így nem tetszik.”

A magyar illetékesek nem hivatalosan elmondták, az első tapasztalatok igazolják a módszer létjogosultságát, de a valódi előnyét majd a nyári csúcsforgalom alatt fogja mutatni. Hozzátették: főként azok érzik majd a pozitív változást, akik magyar állampolgárként rendszeresen ingáznak a két ország között. A rendszer próbája június 26-áig tart, ezt követően döntik el, maradjon-e hosszú távon is. A cél az ellenőrzés gyorsítása és a várakozási idő csökkentése - áll a rendőrség közleményében.

határátlépés
Horgos-Röszke autópálya határátkelő

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.