Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

VaMaDiSz - Help 4U

2021.06.25
13:33
2021.06.25
16:46
Forrás
Pannon RTV
Végzős középiskolásokat segített a Vajdasági Magyar Diákszövetség. A jövendőbeli egyetemistáknak június 23-a és 25-e között, személyesen kellett jelentkezniük az Újvidéki Egyetem karainak felvételi vizsgáira.

A szerb nyelvű űrlapok kitöltése és az adott egyetemi karok megtalálása jelentette a legnagyobb gondot nekik, azonban a szervezet Help 4U programja megkönnyítette számukra a tájékozódást.

Gulyás Viktória a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén szeretne majd felvételizni. A VaMaDiSz egyik aktivistája elvezette a kar épületéhez, és az űrlapok kitöltésében is segítettek neki.

„Sokkal könnyebb így, hogy van olyan, aki tud segíteni, magyarul kitölteni a papírokat, és megkönnyíti az egész bejelentkezést.”

Legtöbben a Bölcsészettudományi Kart keresték, de sokakat a Műszaki Kar és a Jogtudományi Kar felé kellett útba igazítani.

Pletikoszity Tamás, a VaMaDiSz aktivistája: „A legtöbb jövőbeli egyetemista egy-egy egyetemnek a hollétéről érdeklődött, ilyenkor én személyesen megmutattam neki, hogy egy-egy egyetem hol helyezkedik el.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A legnagyobb problémát a szerb nyelvű papírok kitöltése okozta.

Dávid Andor, a VaMaDiSz aktivistája: „Befizetésekről való kérdések is voltak, a folyószámlaszámokkal, esetleg, hogy merre találhatóak a tolóablakok az egyetemen.”

A VaMaDiSz standjai három napon át voltak kint az egyetemi városban reggel kilenc és délután egy óra között. Naponta nagyjából harminc ember kért tőlük segítséget.

Bóka Olivér, a VaMaDiSz elnöke: „Ahogy mi is visszaemlékezünk rá, amikor felvételiztünk, mi is el voltunk veszve és nagyon sokat segített nekünk a VaMaDiSz ilyen apró információk terén.”

Idén újdonságként a standoknál nyereményjáték is várta a jövendőbeli egyetemistákat. A VaMaDiSz a jövőben is folytatni fogja a különböző programok és aktivitások szervezését. A következő eseményük egy koktélparti lesz.

VaMaDiSz
Vajdasági Magyar Diákszövetség
Újvidék
egyetemista

Most

12:57, Frissítve: 13:03

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.