Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

VaMaDiSz - Help 4U

2021.06.25
13:33
2021.06.25
16:46
Forrás
Pannon RTV
Végzős középiskolásokat segített a Vajdasági Magyar Diákszövetség. A jövendőbeli egyetemistáknak június 23-a és 25-e között, személyesen kellett jelentkezniük az Újvidéki Egyetem karainak felvételi vizsgáira.

A szerb nyelvű űrlapok kitöltése és az adott egyetemi karok megtalálása jelentette a legnagyobb gondot nekik, azonban a szervezet Help 4U programja megkönnyítette számukra a tájékozódást.

Gulyás Viktória a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén szeretne majd felvételizni. A VaMaDiSz egyik aktivistája elvezette a kar épületéhez, és az űrlapok kitöltésében is segítettek neki.

„Sokkal könnyebb így, hogy van olyan, aki tud segíteni, magyarul kitölteni a papírokat, és megkönnyíti az egész bejelentkezést.”

Legtöbben a Bölcsészettudományi Kart keresték, de sokakat a Műszaki Kar és a Jogtudományi Kar felé kellett útba igazítani.

Pletikoszity Tamás, a VaMaDiSz aktivistája: „A legtöbb jövőbeli egyetemista egy-egy egyetemnek a hollétéről érdeklődött, ilyenkor én személyesen megmutattam neki, hogy egy-egy egyetem hol helyezkedik el.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A legnagyobb problémát a szerb nyelvű papírok kitöltése okozta.

Dávid Andor, a VaMaDiSz aktivistája: „Befizetésekről való kérdések is voltak, a folyószámlaszámokkal, esetleg, hogy merre találhatóak a tolóablakok az egyetemen.”

A VaMaDiSz standjai három napon át voltak kint az egyetemi városban reggel kilenc és délután egy óra között. Naponta nagyjából harminc ember kért tőlük segítséget.

Bóka Olivér, a VaMaDiSz elnöke: „Ahogy mi is visszaemlékezünk rá, amikor felvételiztünk, mi is el voltunk veszve és nagyon sokat segített nekünk a VaMaDiSz ilyen apró információk terén.”

Idén újdonságként a standoknál nyereményjáték is várta a jövendőbeli egyetemistákat. A VaMaDiSz a jövőben is folytatni fogja a különböző programok és aktivitások szervezését. A következő eseményük egy koktélparti lesz.

VaMaDiSz
Vajdasági Magyar Diákszövetség
Újvidék
egyetemista

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.