Ugrás a tartalomra

VaMaDiSz: A Legfelsőbb Semmítőszék megsemmisítette a jogi kar ügyében hozott jogerős ítéletet

2021.06.08
18:58
Forrás
Közlemény
Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amelyben kimondták, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el.

A VaMaDiSz közleménye:

Sajnálattal és megdöbbenéssel tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy a belgrádi székhelyű Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amely kimondta, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el a 2018-as felvételi eljárásban. A jogerős ítéletet megelőző pert 2018-ban azért indítottuk el partnereinkkel közös együttműködésben, mert a Jogtudományi Kar a felvételi eljárásban külön feltételeket szabott azoknak a jelentkezőknek, akik élve az ide vonatkozó tartományi rendelet által adott jogaikkal, magyar nyelven írták volna meg a felvételi vizsgát. Ezeknek a jelentkezőknek külön szerb nyelvtudás ellenőrzésen kellett reszt venniük, ahol előre meg nem hirdetett kritériumok alapján B2-es szintű nyelvtudás volt az elvárás. A Fellebbviteli Bíróság erről mondta ki jogerős ítéletében azt, hogy a Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el, megtiltotta ennek megismétlését, a Semmítőszék pedig most ezt az ítéletet semmisítette meg és új eljárást rendelt el az elsőfokon eljáró bíróság részére.

Továbbá, tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról is, hogy az újvidéki Felső Bíróság elsőfokon a Jogtudományi Karnak adott igazat abban az eljárásban, amely a partnereinkkel együttműködve azért lett elindítva, mert a Kar megváltoztatta a felvételi tantárgyat és ezáltal egy olyan tantárgyból (szerb nyelv és irodalom) kell felvételi vizsgát tenni, amely nem szerepel a középiskolai magyar tagozatok tantárgyai között. Nem kellene azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a továbbra is érvényben lévő tartományi parlamenti rendelet ellenére a Jogtudományi Kar az idei felvételi eljárásban ismét nem biztosítja a többnyelvű felvételizés lehetőségét. Információink szerint az összes többi vajdasági karon lehetőség van a magyar nyelvű felvételi vizsgázásra.

Mindezek után azt tudjuk javasolni azoknak a fiataloknak, akik a jogi pálya iránt érdeklődnek, hogy éljenek a Magyar Nemzeti Tanács új jogászösztöndíj lehetőségével (valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramjával) és válasszanak olyan jogtudományi felsőoktatási intézményt Vajdaságban, ahol a gondolkodás és mentalitás kisebbségbarát.

VaMaDiSz
újvidéki Jogtudományi Kar

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.