Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Vannak napok, amik nem szállnak el

2023.03.11
19:02
2023.03.12
07:24
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést Törökkanizsán. Az eseményt a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete már 17 éve rendszeresen megtartja.

A törökkanizsai római katolikus temetőben lévő Tallián-kápolna előtt ünnepi műsorral emlékeztek meg a helyiek az 1848/49-es eseményekről. Verssel és énekkel tisztelegtek az akkori események résztvevői és történései előtt.

Varga Anna, a törökkanizsai Tiszácska népdalkórus tanára: „Fontosak ezek a népdalok, a fiatalságnak is. Legyünk a történelmünkkel tisztában, amit ezekkel a népdalokkal is tovább tudunk vinni.”

A megemlékezésen jelen volt Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is, aki kiemelte, napjainkra már Vajdaság számos pontján emlékeznek meg az 1848/49-es eseményekre.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „Ami még inkább örömmel tölt el, hogy rengeteg fiatal van, egyre tömegesebb azok száma is, akik megjelennek, hiszen mindannyiunknak ismerni kell a múltunkat, és abból merítve erőt adni, kapni a jelen harcaira, a jövőre gondolva.”

Törökkanizsán a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete már 17. alkalommal szervezte meg az eseményt. Fontos a helyi magyaroknak a múlt, jelen és jövő - emelte ki Újhelyi Nándor a VMSZ községi szervezetének az elnöke: „Azért különösen fontos a ’48-as hősök példája a ma élő embernek, hiszen példaképek. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban, amit most élünk meg itthon, Magyarországon, egész Európában, hogy legyenek példaképeink.”

Az ünnepi műsort követően az egybegyűltek elhelyezték a kegyelet virágait báró Tallián Andor, ezredparancsnok emléktábláján.

1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc
1848/49
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Törökkanizsa
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű