Ugrás a tartalomra
Pixabay/enriquelopezgarre

Vannak új fertőzöttek, de ellenőrzés alatt van a járvány Szerbiában

2020-04-15
16:57
2020-04-15
17:56
Forrás
Pannon RTV
Tovább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, megközelíti az 5 ezret. Az elmúlt egy nap alatt 408 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak.

A járvány kitörése óta országszerte valamivel több mint 26 ezer tesztet végeztek el. A kór szövődményeibe 99 ember halt bele. Átlagéletkoruk 64,24 év.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Czarek Sokolowski

Megjelenése óta összesen 4.873 embert fertőzött meg a koronavírus Szerbiában. Az elmúlt 24 órában 5 személy halt bele a szövődményeibe, 2 férfi és 3 nő. Átlagéletkoruk 69 év. Összesen 99-en haltak bele a kór szövődményeibe. A legmagasabb halálozási arány a 60 és 69 év közöttieket érinti. De két 30 és 39 év közötti fiatal is behalt a betegségbe. Valamint 19 nyolcvan év feletti idős személy is. Kórházban jelenleg 3245 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 128-an vannak. Zlatibor Lončar, szerb egészségügyi miniszter elmondta, a lélegeztetőgépen lévő beteg száma csökken.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Ami nagyon fontos, hogy 165 beteg gyógyult ki a COVID-19 fertőzésből. Mit jelent, hogy meggyógyult? Azt, hogy két koronavírusra negatív tesztjük van. Említettem, hogy az utóbbi 24 órában 5 beteg került le a lélegeztetőgépről. Eddig összesen 25-en kerültek le róla.”

A szerbiai válságtörzs következő ülésén döntenek arról, megengedik-e a szülőknek, hogy a kijárási tilalom alatt kimenjenek kisbabájukkal a friss levegőre. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján azt is elmondta, mindenképp mérlegelni fogják ezt a helyzetet, hiszen a hétvégén esedékes kijárási tilalom lesz az eddigi leghosszabb.

Foto: Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Szerbiában a járvány ellenőrzés alatt van - hangsúlyozták a szakemberek. A fertőzés fő gócpontjai az ország déli részére korlátozódnak, Nišben és Požarevacon a legrosszabb a helyzet. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Osztályának vezetője arra kérte az embereket, hogy mindazok, akik a betegség tüneteit észlelik magukon, tehát magas lázat és légzési nehézségeket, jelentkezzenek a hozzájuk legközelebb eső Covid-19 rendelőkben.

Dr. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Osztályának vezetője: „Egyértelmű kritériumai vannak a tesztelésnek, és nem tesztelnek minden személyt, akinek valamilyen jellegű légzőszervi tünete van, csak azokat, akiknek a tünetei beleillenek a Covid-19 kórképébe.”

A koronavírust mintegy 557 egészségügyi dolgozó kapta el, akik közül 360 kórházi ápolásra szorul. Az idősotthonok lakói közül 243-an fertőződtek meg.

Szerbia
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-hordozók
koronavírus-járvány
koronavírus
Zlatibor Lončar
Dr. Goran Stevanović
Goran Stevanović

Most

12:44, Frissítve: 12:54

Nem tart sokáig a ragyogó napsütés

Hétfőtől változékony időjárásra kell számítani. A hét elején átmeneti esőzésre van kilátás. Kedden rövid időre kisüt a nap, de a hét többi napján borús, csapadékos lesz az idő.
12:08

Újabb lakás és autók találnak gazdára

Ma tartják meg a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték második húzását. Öt személyautót és egy belgrádi lakást sorsolnak ki a számlákkal teli borítékok beküldői között.
11:44, Frissítve: 11:51

Jótékonysági ruhavásár Újvidék rászorulóiért

Jótékonysági ruhavásárt szerveztek az újvidéki CK13 Ifjúsági Központban. A befolyt összeget a Szolidaritás konyhája elnevezésű csoportosulásnak adományozták, amely minden kedden melegételt készít a város hajléktalanjainak és rászorulóinak.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.