Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Várady Tibor Népellenes mosoly című könyvét mutatták be Nagybecskereken

2022.05.05
10:44
2022.05.05
17:19
Forrás
Pannon RTV
Népellenes mosoly vagy akár a németeknek eladott törött paprika miatt is súlyos börtönbüntetést kaphatott az ember a II. világháború utáni időkben. Ilyen és hasonló estekre lehet bukkanni a Várady-család ügyvédi irodájának gazdag dokumentációjában.

Ezeknek a történeteknek a legújabb kötetét mutatták be tegnap este Nagybecskereken. A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében a szerzővel Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Egy Becskerekhez fűződő kötet jelent meg nemrég és ezt szeretnénk bemutatni a közönségnek. Dr. Várady Tibor: Népellenes mosoly című kötetéről van szó. A szerző is nagybecskereki születésű, a könyv tematikája is nagybecskereki. Úgyhogy ezért szerettük volna, hogy ennek a könyvnek a bemutatója itt legyen a Petőfiben.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A szerző olyan történeteket dolgoz fel, melyek alapjául a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált. A bírósági akták tartalma arról tanúskodik, hogyan sodródnak a történelem viharában a kis emberek.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Közép-Európában nem maradt meg ilyen teljességében egy jogi irattár sem, amiből amellett, hogy részben száraz jogi ügyekről van szó, nagyon sok olyan eset is előkerül, amely valamilyen szempontból más megvilágításba helyezi a történelmünket, illetve nagyon sok olyan apró részlet előkerül, amiből kiderül az, hogy a történelemnek az átvonulása mellett a hétköznapokat hogyan is élték meg az emberek, hogyan is viszonyultak magához a történelemhez, illetve a történelem hogyan keserítette meg a hétköznapjaikat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kötet címadó története pedig arról szól, hogy Csepcsányi István nagybecskereki evangélikus lelkész népellenes cselekményt követett el azzal, hogy megmosolyogta a vörös hadsereg bevonulását.

Várady Tibor, a kötet szerzője: „1946-ban azzal vádolták, hogy népellenes mosolyt követett el. Így szólt az ügyésznél a vád. Azért, mert amikor bevonult a vörös hadsereg akkor – egy szomszéd szerint – csúfondáros cinizmussal nézte a bevonuló vörös hadsereget. Ez akkor fájdalmas volt, az állam és nép ellen elkövetett bűncselekménynek minősült. Minimum öt év volt. Megúszta egy évvel, de hát egy év is borzalmas. Viszont ebből most, ezekből most, irodalom vált.”

A Várady-család irattárra most Újvidéken, részben Zentán és Budapesten van. Több ezerre tehető az át nem nézett dokumentumoknak a száma. A tervek szerint még idén nyáron megjelenik egy újabb kötet, amelyben Várady Tibor Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának, Farkas Geizának a pereivel foglalkozik.

Várady Tibor
Népellenes mosoly
könyvbemutató
Nagybecskerek
Jenovay Lajos
Virág Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.
14:57

Legalább ma ne füstöljünk!

Szerbiában a leggyakrabban használt dohánytermék a cigaretta, és minden harmadik ember naponta dohányzik. Ennél is aggasztóbb, hogy a dohányosok közel 16 százaléka naponta 20 vagy ennél is több cigarettát elszív.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.