Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Várady Tibor Népellenes mosoly című könyvét mutatták be Nagybecskereken

2022.05.05
10:44
2022.05.05
17:19
Forrás
Pannon RTV
Népellenes mosoly vagy akár a németeknek eladott törött paprika miatt is súlyos börtönbüntetést kaphatott az ember a II. világháború utáni időkben. Ilyen és hasonló estekre lehet bukkanni a Várady-család ügyvédi irodájának gazdag dokumentációjában.

Ezeknek a történeteknek a legújabb kötetét mutatták be tegnap este Nagybecskereken. A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében a szerzővel Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Egy Becskerekhez fűződő kötet jelent meg nemrég és ezt szeretnénk bemutatni a közönségnek. Dr. Várady Tibor: Népellenes mosoly című kötetéről van szó. A szerző is nagybecskereki születésű, a könyv tematikája is nagybecskereki. Úgyhogy ezért szerettük volna, hogy ennek a könyvnek a bemutatója itt legyen a Petőfiben.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A szerző olyan történeteket dolgoz fel, melyek alapjául a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált. A bírósági akták tartalma arról tanúskodik, hogyan sodródnak a történelem viharában a kis emberek.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Közép-Európában nem maradt meg ilyen teljességében egy jogi irattár sem, amiből amellett, hogy részben száraz jogi ügyekről van szó, nagyon sok olyan eset is előkerül, amely valamilyen szempontból más megvilágításba helyezi a történelmünket, illetve nagyon sok olyan apró részlet előkerül, amiből kiderül az, hogy a történelemnek az átvonulása mellett a hétköznapokat hogyan is élték meg az emberek, hogyan is viszonyultak magához a történelemhez, illetve a történelem hogyan keserítette meg a hétköznapjaikat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kötet címadó története pedig arról szól, hogy Csepcsányi István nagybecskereki evangélikus lelkész népellenes cselekményt követett el azzal, hogy megmosolyogta a vörös hadsereg bevonulását.

Várady Tibor, a kötet szerzője: „1946-ban azzal vádolták, hogy népellenes mosolyt követett el. Így szólt az ügyésznél a vád. Azért, mert amikor bevonult a vörös hadsereg akkor – egy szomszéd szerint – csúfondáros cinizmussal nézte a bevonuló vörös hadsereget. Ez akkor fájdalmas volt, az állam és nép ellen elkövetett bűncselekménynek minősült. Minimum öt év volt. Megúszta egy évvel, de hát egy év is borzalmas. Viszont ebből most, ezekből most, irodalom vált.”

A Várady-család irattárra most Újvidéken, részben Zentán és Budapesten van. Több ezerre tehető az át nem nézett dokumentumoknak a száma. A tervek szerint még idén nyáron megjelenik egy újabb kötet, amelyben Várady Tibor Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának, Farkas Geizának a pereivel foglalkozik.

Várady Tibor
Népellenes mosoly
könyvbemutató
Nagybecskerek
Jenovay Lajos
Virág Gábor

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű