Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Várja a jelentkezőket a szabadkai Paulinum

2021.07.07
13:31
2021.07.07
18:16
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is várja a nyolcadik osztályt befejezett, kisérettségit tett fiúk jelentkezését a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium.

Az egyházi alapítású gimnázium klasszikus irányzatú, ahol a hangsúly főként a nyelvi oktatáson van, az oktatás pedig a keresztény értékrend alapján zajlik. A gimnáziumba való bekerülés nincs külön felvételihez kötve, a jelentkezők személyes találkozás során egy elbeszélgetésen vesznek részt.

A Paulinum egyházi alapítású intézmény, amely az 1962/63-as tanévben kezdte meg munkáját. Huszár Ádám 4 évvel ezelőtt azért jelentkezett a gimnáziumba, mert érezte a hívást a papi szolgálat iránt. Elmondása szerint igazi családias légkör uralkodik az intézményben, amit a közösségen belüli összetartás is igazol.

„Lelkiekben gazdagodtunk, és ugyanilyen mértékben élményekben is. Az utolsó két évben a járvány miatt kevesebbet utazunk és kevesebb élményben is volt részünk utazás terén. Az első két évben viszont mentünk például Đakovóra is, meglátogatni az ottani szemináriumot, ami egy nagy élmény volt számomra, és megerősített, hogy ebben a pályában kell folytatnom, ahol elkezdtem.”

A gimnázium után nem mindenki választja a papi hivatást, vagy a teológiai tanulmányok folytatását. Az iskola jó alapot ad a nyelvi, főként az ókori nyelvek terén való továbbtanuláshoz.

Petrovity Ádám, Csantavér: „Javaslom, hogy a történelem és az ókori nyelvek nagyon érdekesek, tehát azt megfontolhatják, illetve a filozófiai tanulmányok is, a teológia, ami elsődleges szempont, és a keresztény nevelés, amit pluszban kapunk.”

A Paulinum nagyon jó középiskolai alapot ad a főiskolai vagy egyetemi tanulmányok megkezdéséhez - mondta Miocs József, az intézmény igazgatója.

„A diákjaink a múltban is azért jöttek ide, és azért vannak, ha most is érdeklődnek és hallják, hogy tele vannak az ilyen egyházi alapítású iskolák diákokkal - legyen az Horvátország, Magyarország, Ausztria, Németország -, mert bíznak a szülők és tudják azt, hogy azért alaposan és lelkiismeretesen dolgoznak a tanárok és nevelők. Másrészt, mert tényleg igyekeznek leadni nagyobb tudást.”

A nyolcadik osztályt befejezett fiúk jelentkezését továbbra is várják július első felében. További részletek a paulinum.edu.rs oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Miocs József
iratkozás
Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.