Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Város a városban

2022.09.24
13:15
2022.09.24
16:52
Forrás
Pannon RTV
Telt házas a szabadkai befogadóközpont, ahol a leleményesebb migránsok már saját vállalkozásokat, rögtönzött kisboltokat és gyorséttermeket működtetnek. Ismét egyre több az illegális bevándorló Szabadka Makkhetes városrészének központjában is.
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Város a városban. Így jellemezhetnénk a legjobban a szabadkai befogadóközpontot, ahol jelenleg több százan vannak elszállásolva, illetve annak környékén. Már üzletek is működnek a szabadkai befogadóközpontban, amelyeket természetesen különféle migránscsoportok tartanak fenn. A bevándorlók szerint odabenn a táborban legalább négy ilyen üzlet működik. Időnként sütnek-főznek a migránsok, és az ételt is árusítják egymás között.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A tábor kerítésén ruhák száradnak, az udvarban pedig betonkeverő, betonvas és építkezés nyomai. Újabb épületet húznak fel a közelgő télre az egyre nagyobb számú illegális bevándorló részére. Legtöbbjük afgán. Egyikük épp Franciaországba szeretne eljutni: „Édesapám mondta nekem, hogy menjek el Európába Magyarországon keresztül.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Azt mondta, az útvonaltól függően ez kettőtől ötezer euróba kerül: „Én David vagyok, Afganisztánból jöttem, nem is tudom, három vagy két hónapja vagyok itt. Először Magyarországra kellene átjutnom, azután pedig egy másik európai országba.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Szabadka Makkhetes városrészének központjában néhány hét után ismét megjelentek a migránsok. Az utóbbi időben csak sietősen, bujkálva, nagyobb csoportokban vonulva igyekeztek rövid időn belül elrejtőzni az erdőben. Most már ismét előmerészkedtek és eljárnak bevásárolni.

Stegmann Ilona, Szabadka: „Elviselhetetlen. Egyszerűen elviselhetetlen. Egymást követik, naponta kétszázan, ha nem ezrek mennek el. Nem normális. Mennek a főúton, mennek a mellékutcákba. Tegnap csak tizenöt percre kimentem a mellettem lévő utcába, húszan mentek el egymás után, egy csoportban. Utána jött a másik húsz. Már egyszerűen nem normális, ami van.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Egy szerbiai civil szervezet szeptember elejei adatai szerint az ország területén 10 ezer migráns tartózkodott akkor, közülük 4500-an voltak valamelyik befogadóközpontban.

Szabadka
befogadóközpont
migráns

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű