Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vasárnap is járják a házakat a népszámláló biztosok Szerbiában

2022.10.02
16:25
2022.10.02
17:06
Forrás
Pannon RTV
A kitöltendő kérdőívben egyebek mellett a háztartásra és a lakhatási körülményekre vonatkozó kérdések szerepelnek.

Moholon 11 népszámlálóbiztos segítségével történik az adatok gyűjtése az elkövetkező hetekben. A lakosoknak 69 kérdésre kell válaszolniuk. Az anyanyelvre, a vallásra és a nemzeti hovatartozásra vonatkozó kérdésekre nem kötelesek választ adni. Tóth Rózsa büszkén vállalja magyarságát, valamint katolikus vallását. Boldog, hogy a kérdéseket saját anyanyelvén válaszolhatja meg: Fontosnak tartom, igen, mert megtudjuk mennyien vagyunk, ki hova tartozik. Hogy magyar nyelven van, az remek. Mert amit tudtunk, azt is elfelejtettük.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Október 31-ig tart a népszámlálás Szerbiában. A kérdezőbiztosok többségben községbeli személyek, akiknek azonosítókártyájuk van. Házról házra járnak, és körülbelül 30 percet töltenek el egy-egy háztartásban.

Lajkó Mária, népszámlálóbiztos, Mohol: „Laptoppal járunk, egy olyan programmal dolgozunk, ami automatikusan beadja a kérdéseket. Nagyon jól kidolgozott program, az emberek nyilatkoznak, megmondják a nemzetiségi hovatartozásukat és a vallásukat is, függetlenül attól, hogy nem kötelező válaszolni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ha a személyes látogatás nem megoldható, akkor telefonon is válaszolhatunk az adott kérdésekre. Emellett az egy lakcímen élő személyek egymás adatait is megadhatják a kérdezőbiztosoknak, viszont a 15 évnél fiatalabb személyeknél csak a szülő vagy a nevelő felelhet.

népszámlálás
Szerbia
Mohol

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.